Na londonskom tržištu cijena barela je pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 122,17 dolara.

Kontrola kovida u Kini i inflacija u SAD spustile cijene nafte

Kontrola kovida u Kini i inflacija u SAD spustile cijene nafte

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 122 dolara, zbog ponovnog uvođenja strogih mjera suzbijanja covida-19 u Kini i visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 122 dolara, zbog ponovnog uvođenja strogih mjera suzbijanja covida-19 u Kini i visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).


Kontrola kovida u Kini i inflacija u SAD spustile cijene nafte
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 122,17 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 120,67 dolara, prenosi Hina.

 “U prijepodnevnoj trgovini raspoloženje na tržištima obilježila je zabrinutost za snabdijevanje zbog najave štrajka naftnih radnika u Norveškoj, koji bi mogao da smanji proizvodnju”, upozorila je Norveško udruženje za naftu i gas (NOG).

Oko 845 zaposlenih, od njih ukupno 7,5 hiljada na platformama na pučini, planira da štrajkuje od sjutra ukoliko propadnu godišnji pregovori s poslodavcima o platama.

Trgovce brine i smanjena proizvodnja na libijskom polju Sarir nakon što su luke Ras Lanuf i Es Sider zatvorene, a naoružana grupa zaprijetila da će zatvoriti i luku Hariga, prema svjedočenju dvojice naftnih inženjera s tog polja.

Povratak iranske nafte na tržišta našao se istovremeno pod znakom pitanja, budući da su pogoršani izgledi za dogovor o iranskom nuklearnom programu, a time i za ukidanje američkih sankcija iranskom energetskom sektoru.

Nakon podna pažnja se preusmjerila na kineske mjere suzbijanja covida-19. Početkom sedmice vlasti su ukinule zaključavanje u Pekingu i Šangaju, da bi u četvrtak ponovo uvele ograničenja u dijelovima Šangaja, koji je najavio i masovno testiranje miliona građana.

 Trgovce brine zaključavanje u Kini, jer ometa ekonomsku aktivnost i trgovinu i koči potražnju za naftom.

"Cijene su ponovo pale u Aziji pod pritiskom straha od usporavanja u Kini, nakon najave masovnog testiranja na kovid u Šangaju ovog vikenda", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovci su podatak o snažnom padu kineskog uvoza sirove nafte u maju, za gotovo 12 odsto na godišnjem nivou, počeli da gledaju iz drugačije perspektive.

"To ne znači da potražnja za naftom raste. Kina je vjerovatno postupila oportunistički, kupujući sirovu naftu iz Rusije po znatno nižoj cijeni od onih na globalnim tržištima, kako bi obnovila zalihe", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch .

Cijene je nakon podna pritisnuo i izvještaj američkog Ministarstva rada, prema kojem je rast potrošačkih cijena ubrzao u maju, uz skok cijena benzina na rekordan nivo i ubrzani rast cijena usluga.

Podatak navodi na zaključak da bi američka centralna banka, federalne rezerve (Fed), mogla još više da podigne ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) objavila je u odvojenom izvještaju da je cijena barela korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 123,21 dolara, što znači da je porasla 1,67 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.


Tagovi: Nafta
Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Cijene nafte blizu 95 dolara

Cijene nafte blizu 95 dolara

Cijene nafte zadržale su se u utorak iznad 95 USD, balansirajući između najave podsticaja kineskoj ekonomiji, velikom potrošaču i nagovještaja pomaka u pregovorima koji bi mogli utrti put pojačanom izvozu iranske nafte.
Cijene nafte pale više od dolara

Cijene nafte pale više od dolara

Cijene nafte pale su u petak, jer su strahovi od recesije zasjenili izglede potražnje, ali su ipak ostale na putanji sedmičnog rasta.
Cijene nafte pale prema 103 USD

Cijene nafte pale prema 103 USD

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 103 USD zbog znaka posustajanja svjetske ekonomije koji najavljuju slabiju potražnju i obnove libijske proizvodnje.
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services

No Internet Connection