U PAVILJONU GRADSKE MUZIKE

Predstavljanje romana Olje Raičević Knežević „ Katarina, velika i mala“ 6. avgusta

Predstavljanje romana Olje Raičević Knežević „ Katarina, velika i mala“ 6. avgusta

U Paviljonu gradske muzike u Herceg Novom, u subotu, 6.avgusta sa početkom u 20.30 časova, biće predstavljen roman „  Katarina, velika i mala“, višestruko nagrađivane autorke Olje Raičević Knežević.
U Paviljonu gradske muzike u Herceg Novom, u subotu, 6.avgusta sa početkom u 20.30 časova, biće predstavljen roman „  Katarina, velika i mala“, višestruko nagrađivane autorke Olje Raičević Knežević.


Predstavljanje romana  Olje Raičević Knežević  „ Katarina, velika i mala“ 6. avgusta
Olja Raičević Knežević
Olja Raičević Knežević

Kada je riječ o ovom djelu, književnica je dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u rukopisu.

U obrazloženju žirija nagrade piše da je u romanu prikazan život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-tih godina do danas, „njene traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. Roman ne uljuljkava u optimizam niti se bavi pomodnim aktivizmima“.

Raičević Knežević  je kazala da je u ovom romanu, kao i u drugim njenim djelima, tema odlazaka i dolazaka, gubljenje jednog identiteta i pokušaj gradnje novog.

Organizator programa je Ksenija Matović, koordinator programa kulture u Paviljonu Gradske muzike, uz podršku Opštine Herceg Novi. Razgovor sa književnicom, vodiće novinarka Danijela Đonović.

Spisateljica i izvršna direktorica NVO “Ženski glasovi” diplomirala je na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radila je kao frilans prevoditeljica (intervjui, poezija i proza), novinarka-prevoditeljica na Radio Brodu, asistentkinja menadžera projekta socijalne pomoći Danskog savjeta za izbjeglice i profesorica engleskog jezika i književnosti u podgoričkoj gimnaziji. Magistrirala je kreativno pisanje na Birkbeck koledžu Univerziteta u Londonu. Dobitnica je Overall prize-a za najbolji magistarski rad 2007/2008. Tokom 2008. i 2009. objavila je nekoliko kratkih priča na crnogorskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Njena Kratka priča “Učionica” (“The Classroom”) obavljena je 2009. u antologiji FREEDOM Amnesty Internationala uz priče poznatih svjetskih autorki i autora. Objavila je osamdesetak kolumni/priča u magazinu “Art” koje su 2013. objedinjene i objavljene u knjizi “Londonske priče juga” (2013). Autorka je romana “Milena & druge društvene reforme” (tri izdanja, u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj tokom 2011), “Gospođa Black” (u Crnoj Gori objavljen 2015, a u Srbiji 2017) i “Katarina, Velika i Mala” koji je 2019. žiri VBZ-a proglasio za najbolji neobjavljivani roman.

Živjela je u Londonu od 2004. do 2014. Treutno živi i radi u Zagrebu.

Članica je Hrvatskog društva pisaca.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Predavanje Srđana Marlovića „Bastion Trnovac - istočni čuvar Herceg Novog“ 24.jula  u pavilijonu Gradske muzike

Predavanje Srđana Marlovića „Bastion Trnovac - istočni čuvar Herceg Novog“ 24.jula u pavilijonu Gradske muzike

„ Bastion Trnovac - istočni čuvar Herceg Novog“, naziv je predavanja kojeg će u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, u petak 24.juna sa početkom u 20.30h, održati ugledni arhitekta i arhitekta konzervator Srđan Marlović.
Predavanje arheologa Željka Starčevića na temu Suvomeđe

Predavanje arheologa Željka Starčevića na temu Suvomeđe

„ Čuvari kamena“, naziv je programa koji će u Paviljonu Gradske muzike, biti upriličen u petak 28.januara sa početkom u 19 časova, na kojem će arheolog Željko Starčević, ukazati na značaj očuvanja suvomeđe, kao dijela kulturne baštine i kulturnog pejzaža.
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services

No Internet Connection