15. maj – Međunarodni dan porodiceIlustracija, Pixabay

Unutar porodice, u procesu primarne socijalizacije a pod neposrednim uticajem roditelja formira se ponašanje u vezi sa zdravljem koje se kasnije nadograđuje tokom sekundarne socijalizacije pod uticajem okruženja.

Ujedinjene Nacije (UN) su 1993. godine 15. maj proglasile Međunarodnim danom porodice kako bi se posebno predstavio njen značaj u društvenom sistemu. Cilj obilježavanja ovog dana je, pored podizanja svijesti javnosti o značaju porodice i problemima sa kojima se ona suočava, afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, kao i njena zaštita.

Ukupan broj porodica u Crnoj Gori prema popisu iz 2011. godine iznosio je 167.177. Najviše ih je bilo u Podgorici i to 50.024, što čini 30% od ukupnog broja porodica u Crnoj Gori. U Nikšiću živi 19.278 porodica što je učešće od 11% ukupnog broja porodica, slijede Bijelo Polje i Bar sa po 7%. 131.218 porodica su formirane vjenčanjem bračnih parova, a  6.430 su u formi vanbračne zajednice. Jednoroditeljskih porodica je ukupno 29.529 i to 5.105 porodica u kojima je samo otac sa najmanje jednim djetetom, i 24.424 porodica gdje je jedini roditelj majka sa najmanje jednim djetetom. Prosječan broj članova u porodici je 3,3 u rasponu od 3,8 u Rožajama do 3,1 u Kotoru, Budvi, Tivtu, Pljevljima i Herceg Novom.

U 10-godišnjem periodu najveći broj sklopljenih brakova zabilježen je 2007. kada je sklopljeno 4.005 brakova, dok je najveći broj razvedenih brakova zabilježen 2016. godine.

Važan činilac unapređenja kvaliteta porodičnih odnosa je planiranje porodice koji uključuje organizovan i sistemski zdravstveno-vaspitni rad sa mladima, ženama u reproduktivnom periodu, trudnicama, parovima i mladim porodicama sve sa ciljem podizanja nivoa znanja za zdravo ponašanje, usvajanje pozitivnih i suzbijanje negativnih oblika ponašanja vezanih za reproduktivno zdravlje. Planiranje porodice podrazumijeva i razvijanje humanih odnosa među polovima, pripreme za brak i odgovorno roditeljstvo, rađanje zdravog i željenog djeteta i očuvanje zdravlja majke i djeteta. Pored toga, planiranje porodice podrazumijeva i upoznavanje sa sigurnim metodama kontracepcije, kao i ukazivanje da je abortus, iako najčešće primjenjivan, po zdravlje žena najrizičniji i najmanje opravdan način planiranja porodice.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga