Skip to main content


Abramovičev „Solaris“ uplovio u TivatFoto: Siniša Luković

Superjahta „Solaris“ u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča uplovila je jutros u Tivat.

Sto četrdeset metara dugi brod od preko 11.000 bruto-tona usidrio se kod rta Seljanovo, u blizini marine Porto Montenegro.

„Solaris“ je u Tivat stigao iz Barselone, odakle je taj brod isplovio 8. marta nakon kraćeg remonta, oko 24 sata prije nego što će njegov vlasnik Roman Abramovič biti uvršten na listu ruskih zvaničnika i biznismena koji su pod sankcijama Evropske unije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Abramovič je već ranije stavljen na listu sankcija koje prema ruskim tajkunima i političarima ima Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U svijetu je inače, ovih dana na sceni neuobičajena igra traganja i skrivanja između vlasti država koje su se pridružile sankcijama uvedenim Rusiji i ruskih oligarha kojima prijeti zaplijena njihove imovine, prvenstveno luksuznih i ultraskupih superjahti.

Sada ostaje da se vidi kako će crnogorske vlasti koje ističu da u svemu do kraja slijede spoljnu politiku EU, postupiti u slučaju „Solarisa“ i njegovog vlasnika koji je od prije dva dana na listi osoba pod sankcijama Zapada.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci