Alarmantni podaci

Alarmantni podaci za Crnu Goru: Godišnje 30 djece oboli od raka, a premine desetoro

Prema raspoloživim podacima, u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje oboli od 20 do 30 djece, a registruje do deset smrtnih slučajeva, saopštilo je juče Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.
Prema raspoloživim podacima, u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje oboli od 20 do 30 djece, a registruje do deset smrtnih slučajeva, saopštilo je juče Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.


Foto: Ilustracija

– Podaci pokazuju da je duplo više oboljelih dječaka, odnosno dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0–18) u Crnoj Gori su leukemije, zatim maligni tumori mozga i kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 do 18. godine u našoj državi registruje uglavnom do deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti – upozorili su iz CDPR-a.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) koja okuplja udruženja porodica djece oboljele od karcinoma iz velikog broja zemalja i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), godišnje u svijetu od karcinoma oboli blizu trista hiljada djece.

– Od tog broja, oko 100.000 se ne uspije izboriti sa bolešću, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu – saopšteno je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, kao ni pušenje i konzumiranje alkohola, a pored toga buduće majke treba da vode računa i o načinu ishrane i života. Istovremeno, treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti.

– Na sreću, procenat izlječenja kod djece je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece – ističu iz CDPR.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izlječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

– Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, bljedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže nego što je uobičajeno – naveli su iz CDPR-a.

Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti jeste da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services