Backović za ADRIA Jadran: Maloljetnici slali lažne dojave o bombamaJakša Backović Foto: Adria Jadran

Povodom slučaja dojava o bombama u više škola širom Crne Gore, iz policije su kazali da je otkriveno ko stoji iza tih lažnih prijetnji.

U prethodnom periodu službenici Uprave policije su postupali po pet krivičnih prijava, koje su u svojoj biti bile takve da su se posredstvom interneta, odnosno elektronske pošte ili nekih drugih društvenih mreža, dobijale informacije da će u određenom trenutku eksplodirati bomba.

Od pet krivičnih prijava, od pet predmeta po kojima su postupali, crnogorska policija prema nadležnom tužilaštvu je podnijela tri krivične prijave protiv maloljetnika, na četvrtom predmetu se i dalje radi, dok su kod petog predmeta identifikovali osumnjičenu osobu, ali nadležni tužilac je smatrao da u predmetnim radnjama nema elemenata krivičnog djela.

Backović je istakao da je edukacija najbolji put ka prevenciji sajber terorizma, kao i da službenici Uprave policije kontinuiranom pričom na ovu temu preventivno utiču na suzbijanje ove pojave.

„Smanjenje sajber terorizma, kao i svakog drugog vršenja krivičnih djela, se može uraditi samom prevencijom, edukacijom i djece i odraslih kakvi sve problemi mogu da nastanu prilikom korištenja informacionih tehnologija. Sama prevencija i učenje šta sve može da bude korisno kod korištenja interneta, kao i loše stvari koje mogu proisteći iz korištenja interneta je sam benefit i sama dobra stvar. Službenici Uprave policije u kontinuitetu imaju dobru saradnju sa sedmom silom da kroz saopštenja za javnost i kontinuirano davanje intervjua na ovu temu, utiču preventivno na ove stvari“, rekao je.

Backović dodaje da su dosadašnje dojave o bombama bile lažne, ali da im se svakako treba pristupiti sa dozom opreza.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services