Banka hrane: Porodica zahtijeva sistemsku brigu
Banka hrane više od deceniju ukazuje da je porodica ugrožena i da je intervencija  države nephodna. Pitamo se zašto se ministri nisu sjetili do sada da to urade, jer je prirodni priraštaj već drugu godinu negativan. Buni potreba da se uradi to sada kada su se politički angažovali.
 
Drastično smanjenje odnosno ukidanje poreza na opremu za bebe, higijenska sredstva, odjeću i obuću za djecu,  je neophodnost koju su prepoznale odgovorne države.Ukidanje poreza na hranu za bebe i djecu  je hitno potrebno uraditi – ukazujemo na to punu deceniju.  Izvještaj  Unicefa pokazuje da je svaka treća porodica u Crnoj Gori  u nemogućnosti  da obezbijedi pomenuto svojoj djeci.
 
Nezaposlenim porodiljama se mora obezbijediti  značajnija  mjesečna nadoknada jer postojeća  ne zadovoljava ni minimalne  potrebe,  a nerijetko  ovo primanje bude jedini prihod  koji porodice imaju. 
 
Jednoroditeljskim porodicama je potrebna pomoć države u svim segmentima, zapošljvanje, besplatan vrtić, subvencionisana elektricna energija,  a prvenstveno  Alimentacionj fond.
 
Obezbjeđenje besplatne hrane, udžbenika i oruđa za učenje  u školi do sticanja prvog zvanja, za djecu iz socijalno ugroženih porodica. ne smije  se zapostavljati i dalje.
 
Izgradnja stanova u državnom vlasništvu koji bi bili dati na korišćenje mladim bračnim parovima treba  uvrstiti  u nacionalni program za  mlade parove u Crnoj Gori i što prije krenuti u realizaciju istog.
 
Ono što je osnov da bi  se mladi ljudi zadržali u našoj  državi je ekonomski razvoj i održiva privreda. Sve pada u vodu ako se nastavi negativna selekcija i zapošljavanje preko veze,  bilo ono političko ili porodično.
Zaposlenje odnosno siguran posao  je najbolja populaciona politika. 
 
Dječiji dodatak bi morao pratiti razvoje potrebe djece prevashodno one koje žive u nemaštini a to je nemoguće  sa iznosom koji sada dobijaju a i limitiran je na 5 djece u porodici čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći. Sva  druga djeca koja žive u nemaštini nemaju dječiji dodatak jer njihove porodice ne dobijaju socijalnu pomoć zbog krutih kriterijuma za njenu dodjelu. Ona su morala biti fleksibilnija barem u ovom periodu krize.
 
Banka hrane se vise puta obratila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja sa predlozima kako pomoći  porodicama koje žive u nemaštini. Odgovore nismo dobili. 
 
Naš predlog o socijalnim bonovima su preuzeli i na žalost od njega napravili veliku nepravdu, neki su ga dobili i to u u različitoj vrijednosti za istu strukturu porodica  a mnogo njih  nisu uopšte dobili. Isto je bilo i sa podjelom ulja.
 
Briga i proaktivna politika  se pokazuje  pravovremenim i pravednim djelovanjem. Potrebna je sveobuhvatna i sistemska reforma socijalne zaštite  posvećena porodici, a  ne ad hok mjere.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga