Skip to main content


Biskup Ivan Štironja čestitao Božić: Ljubav u srcima, mir u svijetuKotorska biskupija

Kotorski biskup monsinjor Ivan Štironja čestitao je rimokatoličkim vjernicima Božić i blagoslovio novu – 2022. godinu, poželjevši svima da predstojeći blagi dani svima donesu mir u srcima, a svijetu mir. On je istakao da je za nama još jedna građanska godina koju smo, kao i 2020, proveli u brizi zbog pandemije koja ne prolazi.

„Misli nam lete osobito ka onima koje je zahvatila ta teška bolest ili neke druge bolesti, ka onima koji su ostali bez svojih najdražih, kao i ka liječničkom i bolničkom osoblju, kojima odajemo posebno priznanje za borbu i napore. U našim su mislima i molitvama i siromašni, nemoćni, poodmakli u godinama i svi oni koji su potrebni naše brige, pomoći i razumijevanja. Osluškujući svakodnevno Kristov: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!“, osjećamo svjetlo Božića koje razgoni tamu i najavljuje nadu. Maleni Bog – Božić, donosi toplinu obiteljskoga blagdana. Vjera nas, unatoč svim poteškoćama, poziva da budemo radosni i Bogu zahvalni za taj Blagi dan i za sve ono što nam Božić uprisutnjuje i poručuje“, kazao je Štironja.

On navodi da rođenje Sina Božjega u liku djeteta otvorilo je novu stranicu istorije, početak nove ere, hristovske.

„I ovaj Božić želi otvoriti novi neispisani list u našem životu, novu stranicu porodice, zajednice, Crkve, naroda, svakoga čovjeka. Nova je to ponuda za susret s Bogom, sa samim sobom, s braćom i sestrama u ozračju hršćanske ljubavi, vjere i nade. Ponuda je to za novi početak, novi korak prema Kristovu kraljevstvu mira, pravde i prave slobode. Siromašna betlehemska štalica postala je raskošna palača Ljubavi: Sin Božji postaje Božić; maleno Dijete veliki Kralj, Otkupitelj i Spasitelj. Poniznost je postala neizmjernom veličinom s novim obećanjem životne mudrosti. Neshvatljive li zamisli i izvedbe Božje! U jasle je položen Jedinorođeni Sin Božji, koji je začet po Duhu Svetom od Prečiste Djevice Marije, a ljudsko mu skrbništvo osigurava Sv. Josip, koji će mu po Božjoj naredbi biti više nego otac. Tako Josip i Marija s božanskim Djetetom formiraju novu Svetu obitelj. Ta Obitelj – „matrica“ za sretnu budućnost uz dnevnu molitvu i svetkovanje dana Gospodnjega, slika je Crkve kojoj je Krist glava i put do potpuna suobličenja Božjoj ljubavi“, navodi monsinjor.

Ističe da se uzda i Boga moli da nam ni pandemija soja delta ili omikron ni bilo koja druga zarazna bolest, neće uništiti nadu i radost koje hranjene vjerom griju naša srca snagom utjelovljene Ljubavi Božje.

„Na nju nas trajno podsjeća betlehemska štalica. Krist je naš „alfa i omega, Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi. Svevladar“, poručuje Štironja.

Štironja kaže da su pred nama mnogi životni izazovi, kao i u nama brojne molitve i želje.

„Na prvom je mjestu zasigurno molitva da Bog svojom moćnom rukom oslobodi sve ljude i sve narode od svake kužne bolesti duše i tijela. Neka nam budu blagoslovljeni svi koraci i sva nastojanja na putu izvršenja Božjih zapovijedi. Neka ljudska srca obaviju vjera, nada i ljubav, a svijetom neka zavlada mir i sloga. Neka se po našem kršćanskom služenju proslavi Bog u visini, a na zemlji neka se nastani Božji mir u srcu svakoga čovjeka dobre volje. Svima vama do kojih dospije ova poruka, neka bude sretan, čestit i blagoslovljen Božić, a na Mladom ljetu svega obilja, osobito obiteljskoga mira, zdrava rada i vedra zajedništva“, poručuje biskup Ivan Štironja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare