Bivši radnici Vektra Boke protestvovali u Podgorici
U obraćanju, radnici su posebno istakli nezakonitost prilikom privatizacije „Boke“, odnosno prodaju akcija, državnog kapitala od 52,8 odsto:

„Te akcije nikad niko, tražili smo i mi, nije argumentovao da su plaćene, niti koliko su plaćenje“, kažu oni.

Po njihovim riječima, na samom početku, imovina tadašnjg HTP „Boka“, je hipotekarno zadužena za 24 miliona eura, kao i dodatnih 4 miliona naknadno podignutog kredita:

„Imovina HTP „Boka“, je tada stavljena kako garant, tako da je duplo zaduženje“, kazali su na protestu.

S obzirom na to da, kako kažu, ne znaju gdje je novac završio, kako je podignut kredit, te da u „Boku“, nije uložen niti jedan euro od njene privatizacije, oni sumljaju da na proces „niko nije ni okrenuo glavu“.

„Vlasnik novokupljenih akcija je polovinu imovine devastirao, a polovinu otuđio“, kazali su oni, dodajući da su se ispred Suda okupili kako bi vidjeli gdje su u svemu tome, kao i da ukažu na daljnje prevare koje su se dešavale.

Radnici su ovom prilikom postavili pitanje, zbog čega stečajni upravnik prilikom postupka nije prihvatio potraživanja radnika preduzeća, a prvenstveno presude, koje su potvrđene od strane crnogorskog pravosuđa, te njihova potraživanja u okviru programa Socijalnog staranja – otpremnina?:

„Na osnovu Ustava Crne Gore, Zakona o radu, Kolektivnog ugovora o radu, Kupoprodajnog  ugovora akcija, tamo piše da radnici su broj 1 i da ne mogu ostati bez akcija. Međutim, stečajni upravnik i stečajni sudija, nikada se nisu izjasnili i oni su, u suštini, odbili naše akcije“, kažu oni, dodajući da zbog toga „na ulici“ i dalje traže njihovo pravo.

Kako navode, na radnike je vršen pritisak da glasaju za plan reorganizacije preduzeća, sa kojim prethodno nisu bili upoznati.

Sprovođenje plana reorganizacije je počelo 2017. godine, ali, tvrde da nije poštovan, te da su oni zbog toga i dalje na „ulicama“ i čekaju svoje pravo, iako ih je svake godine sve manje, zbog starosnih godina u kojima se nalaze.

Na kraju, naglašavaju da je samo na osnovu doprinosa i poreza, vrijednost novog stečaja, pokrenutog od strane Poreske uprave, milion i seadm stotina eura koji se duguje njima radnicima, čiji je prosjek sedamdeset godina starost.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga