Bolnica Meljine i Institut neophodni, grad neće dozvoliti da se ugaseOpština HN, Facebook

Opština Herceg Novi, Institut Igalo, Bolnica Meljine i Dom zdravlja zajednički će se obratiti nadležnim državnim organima i inicirati sastanak sa ciljem rješavanja problema zdravstveno-medicinskih ustanova na tetitoriji grada, zaključak je sastanka koji je juče održan u lokalnoj upravi.

O izazovima sa kojima se suočavaju zdravstvene ustanove razgovarali su predsjednik i potpredsjednik Opštine, Stevan Katić i Mirko Mustur, izvršni direktor Instituta „Dr Simo Milošević“, dr Savo Marić, direktorica PZU Opšta bolnica Meljine, dr Olivera Elez, direktor Doma zdravlja Herceg Novi, dr Goran Komar. Imajući u vidu da je jedna od tema bila i nedostatak medicinskog osoblja, sastanku je prisustvovala i direktorica Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“, Ljiljana Karanović.

Konstatovano je da, izuzev Doma zdravlja koji redovno funkcioniše, ostale zdravstvene ustanove i službe na nivou grada – Institut, Bolnica i služba Hitne medicinske pomoći, imaju ozbiljne probleme koji zahtijevaju hitno reagovanje nadležnih državnih organa.

Učesnici sastanka su se saglasili da bez stabilnog funkcionisanja ovih ustanova ne može biti garantovana zdravstvena zaštita stanovnika i posjetilaca Herceg Novog, niti se može razmišljati o daljem razvoju grada i turizma, a naročito zdravstvenog turizma.

Dogovoreno je da će biti upućena zajednička inicijativa za organizovanje sastanka sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstava, kako bi im ukazali na goruće probleme, iznijeli svoje predloge i razgovarali o daljim koracima u cilju njihovog rješavanja.

„Herceg Novi je i strateškim dokumentima prepoznat kao centar zdravstvenog turizma i ne možemo na ovakav način i u ovakvom ambijentu nastaviti dalji razvoj u tom pravcu, bez podrške nadležnih ministarstava i Vlade Crne Gore. Zato je neophodno formirati određene komisije koje će se baviti ovim temama, posebno kada su u pitanju privatizacija i stečaj u Bolnici Meljine i problemi sa kojima se suočava Institut“, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić. On je poručio da su Bolnica Meljine i Institut neophodni Herceg Novom i da grad neće dozvoliti da se oni ugase.

„Mi moramo od strane Ministarstva dobiti podršku da se dodatna sredstva usmjere ka Bolnici Meljine koja sada radi u stečaju, kako bi oni mogli redovno da funkcionišu i servisiraju svoje obaveze. Dodatno je važno i to što je Meljine post-kovid bolnica u koju dolaze pacijenti iz Kotora, Bara i sa Cetinja. Situacija ove ustanove je veoma kompleksna i neophodno je pomoći Bolnici da nastavi da funkcioniše dok se ne riješi pitanje stečaja“, rekao je Katić.

Katić je poručio da će lokalna uprava nastaviti da pomaže zdravstvenim ustanovama u mjeri svojih mogućnosti i nadležnosti. Kako je istakao, Opština Herceg Novi je ove godine budžetom opredijelila duplo veći iznos sredstava za ovu namjenu, prije svega za pomoć u funkcionisanju hitne medicinske pomoći, rad ambulanti u toku ljetnje turističke sezone i mogućnost otvaranja ambulante u Zelenici.

Još jedno značajno pitanje sa kojim se suočavaju sve zdravstvene ustanove je nedostatak medicinskog osoblja, rečeno je na sastanku. S tim u vezi, svi učesnici sastanka saglasni su da bi za Herceg Novi bilo od izuzetnog značaja otvaranje smjera medicinski tehničar u okviru SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, što će kroz zajednički apel biti upućeno nadležnom Ministarstvu.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services