• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Borovinić Bojović: Zbog omikron soja u Crnoj Gori moramo biti oprezni, dozvoljene proslave i rad lokala nakon ponoći

Borovinić Bojović: Zbog omikron soja u Crnoj Gori moramo biti oprezni, dozvoljene proslave i rad lokala nakon ponoćiBorovinić Bojović

Ministarka zdravljaJelena Borovinić Bojović istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je omikron potvrđen u Crnoj Gori, pa je pozvala na oprez. Vlada je, ističe, odlučila da ublaži mjere.

Ona se zahvalila građanima uz čiju podršku su postignuti bolji rezultati. Kazala je da bilježimo pad oboljelih i preminulih.

Treća doza vakcine dodatna je zaštita od omikron soja.

Crna Gora je stala u red za kupovinu novih ljekova.

U međuvremenu, svjesni činjenice da su građani jako umorni uslijed hroničnog trajanja pandemije i svega što ona sa sobom nosi, a imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022. godine.

Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na 4m2 površine objekta može nalaziti jedan gost.

“Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje COVID potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost”, navela je ministarka.

Prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mjesta.

Ugostiteljski objekti će za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine.

“Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine”, objasnila je ministarka.

Podsjećamo, digitalna COVID potvrda podrazumijeva jedan od sljedećih elemenata: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata; pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci; negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

Podsjećamo i to da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova gdje je ulazak dozvoljen uz COVID potvrdu da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

“Takođe, informišemo javnost da je obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima da rad organizuju, uz poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu; nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta; korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sjede na krajnjim sjedištima, a nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, istakla je Borovinić Bojović.

Pozivam sve građane da budu odgovorni i oprezni i da imaju u vidu sve što možemo da očekujemo od Omikron soja.

“Molim vas da izbjegnete masovna okupljanja i da praznike provedete u što užem krugu”, poruka je ministarke.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services