„Crkva poštuje nauku i medicinu“Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

On je juče nakon liturgije u manastiru Ostrog, povodom praznika Vavedenja Presvete Bogorodice, govoreći o epidemiji korona virusa, rekao da „moramo držati vrata manastira Ostroga i ćivot Svetog Vasilija cijelo vrijeme otvorenim“.

„Da bi svi oni i koji boluju i oni koji se trude oko bolesnika, a koji žele da dođu ovdje da se pomole Bogu i za svoje, i za zdravlje svojih bližnjih, da im omogućimo pristup najvećem iscjelitelju i čudotovrcu, Svetom Vasiliju Ostroškom. Da odavde svi ponesu utjehu u svom srcu i da se ohrabre. Proći će i ova epidemija, bile su i ranije sve opake epidemije i trajale tu oko dvije godine. Nadamo se da će i ova brzo proći“, rekao je Joanikije.

On je naglasio da je gora od epidemije ovog virusa epidemija straha.

„Ljekari sami kažu da su gledali teške bolesnike, ali ako se ne boje i ako se Bogu mole i u Boga uzdaju, onda su mnogo jači. A kažu da oni koji dođu i sa lakšom slikom bolesti, a prepadnu se, da je to najopasnije i ako ih uhvati panika. A kako ih neće uhvatiti panika kad se širi panika putem medija. I mnogo toga se nerazumno radi. Naravno, mi kao Crkva, poštujemo nauku, medicinu, nikakvim zvaničnim dostignućima medicine se nikada nismo suprotstavili, niti ih poricali, već smo ih afirmisali i preporučivali, kao što i sada poštujemo i poručujemo da se ljudi čuvaju i poštuju preporuke medicinske nauke“, rekao je Joanikije.

Ipak, kako je kazao, „nije sve u medicini, nije sve u tome ni koliko će čovjek živjeti, nego kako će živjeti“.

„Najvažnije je da sačuvamo vjeru, obraz, čast i ljubav prema Bogu i prema bližnjima“, rekao je on.

 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga