• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Crna Gora dobila robota za telemedicinu – KCCG mogao bi da postane regionalni centar za ovu oblast

Crna Gora dobila robota za telemedicinu – KCCG mogao bi da postane regionalni centar za ovu oblastFoto: Ministarstvo zdravlja

Donaciju je preuzela ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sa direktoricom KCCG Ljiljanom Radulović. Delegacija iz Berlina u kojoj su zamjenik direktora Centra za međunarodno-zdravstvenu sigurnost Instituta Robert Koh, Andreas Jansen i Martina Gasner dočekana je u KCCG gdje će robot biti korišćen.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ocijenila da se ovom donacijom plodonosna saradnja između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite iz Berlina nastavlja.

– Donacijom robota za telemedicinu, naša saradnja dobija novu dimenziju koja će, nadamo se, trasirati put da naš KCCG postane regionalni centar ove oblasti u regionu. Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je sa Njemačkom dogovorila saradnju u oblasti telemedicine, i Ministarstvo zdravlja je zahvalno na povjerenju uglednih njemačkih kolega, a ja sam sigurna da će crnogorski zdravstveni sistem opravdati i nadmašiti očekivanja – kazala je Borovinić Bojović.

Direktorica KCCG je, uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, istakla značaj partnerstva u oblasti telemedicine.

– Srećna sam što ćemo crnogorskoj javnosti danas predstaviti donaciju Njemačke u vidu robota za telemedicinu. Na ovaj način brišemo fizičku distancu između Podgorice i Berlina i omogućavamo praktično svakodnevne konsultacije ljekara Kliničkog centra Crne Gore i bolnice Šarite – istakla je Radulović koja je objasnila kako robot za telemedicinu radi.

– Jednostavno je: robot, koji je mobilan, treba da bude postavljen uz pacijenta. Zatim se uspostavlja video i audio veza između naše dvije kuće. Ljekari sa druge strane, konkretno iz Berlina, zahvaljujući robotu kojim preko džojstika upravlja naš doktor na licu mjesta, moći će da vide i pregledaju pacijenta kao da su bukvalno uz njega – navela je dr Radulović.
 
Ona je kazala da isprva očekuje da fokus budu COVID pacijenti, ali, s nadom da će pandemija uskoro biti prošlost, ona se nada konsultacijama i iz svih ostalih oblasti medicine.

Radulović je najavila i da će KCCG, kao prva zemlja Zapadnog Balkana s kojom je njemačka bolnica Šarite uspostavila saradnju u oblasti telemedicine, nastojati da u ovaj projekat uključi kolege iz susjednih država.

– Naša ambicija je da postanemo regionalni centar za telemedicinu – naglasila je direktorica KCCG.

Podsjećamo, saradnja između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra Crne Gore sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite iz Berlina ozvaničena je prošle godine i do sada je rezultirala zavidnim postignućima.

– Naša saradnja je dokaz o tome koliko lako, brzo i uspješno slovo na papiru intenzivno oživljava kad postoje volja i spremnost da se predano radi – napomenula je ministarka zdravlja.

– Od novembra prošle godine, naši doktori se usavršavaju u Njemačkoj. Osim usvajanja novih, teorijskih znanja, ljekari i medicinske sestre KCCG u Berlinu rade i neposredno sa svojim kolegama. Sigurni smo da je ovakav vid saradnje dodatni impuls našem medicinskom osoblju da se iz dana u dan dokazuju i u Crnoj Gori – navela je Borovinić Bojović.

I direktorica KCCG je poručila da se edukacija našeg medicinskog osoblja u bolnici Šarite ne završava njihovim boravkom u Berlinu, već naprotiv.

– Prva kohorta naših doktora i medicinskih sestara koja je boravila u Šariteu, nakon povratka u Crnu Goru, organizovala je četiri edukacije kolega kojima su prenijeli stečeno znanje iz oblasti anesteziologije, interne medicine i infektivnih bolesti. Usvojena znanja u Njemačkoj u značajnoj mjeri su primijenjena u našim nacionalnim preporukama za liječenje COVID pacijenata. Nijesmo zaboravili ni kolege na primarnom nivou zdravstvene zaštite kojima smo podrobno prenijeli stečeno iskustvo – kazala je Radulović.

Prethodno je, takođe zahvaljujući ostvarenom partnerstvu, delegacija Ministarstva zdravlja Crne Gore prvi put u istoriji učestvovala na Svjetskom zdravstvenom samitu koji je 2021. godine održan u Berlinu.
 
– Mi ne možemo imati luksuz i živjeti izolovano od svijeta vršeći lokalna poređenja i tako izvlačiti zaključke o stepenu kvaliteta zdravstvenih usluga već naprotiv. Neću biti skromna, pa ću podsjetiti da su eminentni stručnjaci iz Njemačke, tokom najjačeg udara koronavirusa u svijetu, boravili u Crnoj Gori i svim našim bolnicama i nakon toga su nam i zvanično dali prilično visoke ocjene, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u odnosu na proces liječenja. Vjerujem da je taj njihov početni susret sa crnogorskim zdravstvom, u kriznoj situaciji za cijeli svijet, uistinu i otvorio vrata ovoj saradnji koja se nastavlja intenzivnije i na radost svih naših građana i kolega – zaključila je ministarka zdravlja.
 
Andreas Jansen, zamjenik direktora Centra za međunarodno-zdravstvenu sigurnost Instituta Robert Koh iz Njemačke podržao je namjeru Kliničkog centra Crne Gore da u perspektivi postane regionalni centar za telemedicinu.

– Poruka o brisanju granica je zaista dobra jer virus ne poznaje granice. Zato ni mi ne treba da znamo za granice i zato moramo da budemo pametniji od virusa. Pozdravljamo ideju da Crna Gora psotane regionalni centar u oblasti telemedicine. Imaćete našu podršku u ostvarenju tih ciljeva – poručio je ovaj ugledni njemački stručnjak.

Martina Gasner iz berlinske bolnice Šarite objasnila je da telemedicina podrazumijeva razmjenu ideja koja daje odlične rezultate jer je koristan za obje strane.

– Drago nam je da ćemo raditi i sarađivati sa vama i jedva čekamo da započnemo sa ovim programom i da se nastavi naša saradnja – kazala je Gasner.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga