Skip to main content


Crnoj Gori predstoji ozbiljna reorganizacija tretmana morskog pojasaEUSAIR

Poseban fokus je stavljen na albansko presjedavanje EUSAIR strategijom, koje je 1. juna preuzeto od Slovenije, uz teme kao što su inkluzija mladih, evropske integracije i zelena agenda, turizam i kultura, te generalna povezanost regije.

-Najveću pažnju privukla je prezentacija studije Andreja Sovinca „Analiza zaštićenih morskih područja u EUSAIR regiji i predlozi korektivnih mjera“-saopšteno je iz Pres službe EUSAIR.

Prema istim navodima, predavač, konzervator i autor brojnih stručnih članaka i knjiga Sovinc istakao je da treba zaštititi najmanje 30 odsto kopnenog područja EU i 30 odsto morskog područja EU, dok najmanje jedna trećina zaštićenih područja (10 odsto kopnenog područja EU i 10 odsto morskog područja) treba strogo zaštititi odredbama o djelotvornom upravljanju i obnovi.

-Sovinc je naglasio da Jadransko-jonska regija ima najmanji udio zaštićenih mora od svih regionalnih mora u mediteranskoj regiji – samo 3,57 odsto zaštićenih i 0,07 odsto strogo zaštićenih.

Cilj EU za 2030. je 30 odsto zaštićenih područja i 10 odto strogo zaštićenih morskih područja.

Crna Gora je po glavi stanovnika trenutno najveći zagađivač mora plastikom i to na nivou ne samo jadransko-jonske regije, već cijele EU-ističe se u saopštenju EUSAIR.

Sovinc je istom prilikom predstavio mapu potencijalnih zaštićenih područja, intenzitet ribolova u njima i moguće sukobe u tom pogledu.

-Potencijalne sljedeće korake u okviru akcionog plana podijelio je na lokalni ili nacionalni prekogranični nivo, te nivo EUSAIR regije.

U okviru lokalnog ili nacionalnog i prekograničnog nivoa, Sovinc predlaže proširenje i efikasnije upravljanje zaštićenim područjima, takozvanim plavim koridorima i područjima sa potpunom zabranom ribolova, gdje je biodiverzitet najveći-zaključuju iz Pres službe EUSAIR.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare