Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore danas obilježava 147. rođendan

Crveni krst Crne Gore jedinstvena, dobrovoljna i humanitarna organizacija koja djeluje na teritoriji naše zemlje, obilježava 147 svog postojanja i djelovanja a njega čine organizacije na nivou 20 opština. Na Dan Crvenog krsta počinje i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra tokom koje će biti predstavljene aktivnosti organizacije. Dan Crvenog krsta je prilika da se podsjeti na bogatu istoriju i tradiciju ove organizacije, kaže sekretarka OO CK Tivat Nevena Božović:
Crveni krst Crne Gore jedinstvena, dobrovoljna i humanitarna organizacija koja djeluje na teritoriji naše zemlje, obilježava 147 svog postojanja i djelovanja a njega čine organizacije na nivou 20 opština. Na Dan Crvenog krsta počinje i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra tokom koje će biti predstavljene aktivnosti organizacije. Dan Crvenog krsta je prilika da se podsjeti na bogatu istoriju i tradiciju ove organizacije, kaže sekretarka OO CK Tivat Nevena Božović:“Značajan podatak o Crvenom krstu Crne Gore predstavlja činjenica da je 1875. godine postao prvo društvo Crvenog krsta na Balkanu, a 22. u svijetu .Samo dvanaest godina nakon formiranja Komiteta petorice, i na Cetinju je zaiskrila humana ideja Crvenog krsta. Daleke 1875. godine, iz želje i potrebe da se prihvati i zbrine prebjegla nejač iz susjedne Hercegovine, u kojoj je izbio hercegovački ustanak, poznatiji kao Nevesinjska buna, osniva se Odbor za pomoć stradajućim Hercegovcima. 

Odbor prerasta u Društvo Crnogorskog Crvenog krsta kojem, po ratifikovanju Ženevske konvencije o ranjenicima, od strane Knjaževine Crne Gore, 17/29. novembra 1875. godine, biva priznat položaj nezavisnog društva i status punopravnog člana Međunarodnog pokreta, kao prvog nacionalnog društva na Balkanu”.

Principi djelovanja Crvenog krsta su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, univerzalnost, jedinstvo.
Glavni nosioci aktivnosti obilježavanja Dana Crvenog krsta su opštinske organizacije pa tako i naša tivatska, čiji su volonteri danas na šetalištu Pine upoznavali sugrađane i prolaznike sa aktivnostima i djelovanjem OOCK kroz prigodan propagandni materijal a svim zainteresovanim davali potrebne informacije:

 Omladinski volonteri održali su u SMS”Mladost” prezentaciju o istorijatu i aktivnostima organizacije. Učenicima iz Volonterskog kluba i Učeničkog parlamenta predstavljeni su osnovni principi rada Crvenog krsta, obuke iz prve pomoći, smotre volontera, dobrovoljno davalaštvo krvi, brojne aktuelne aktivnosti i projekti, kao i izazovi sa kojima se susreću u svakodnevnom humanom radu.

Na kraju ovog dinamičnog predavanja volonterke su pozvale svoje vršnjake da im se, ukoliko žele, pridruže u njihovoj plemenitoj misiji.“

Nevena Božović ističe dobru saradnju koju imaju sa svim ostalim opštinskim organizacijama u Crnoj Gori, kao i sa lokalnim snagama: sa svim sekretarijatima Opštine Tivat, Upravom policije, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja, obrazovnim institucijama, Radio Tivtom, NVO sektorom. Takođe podsjeća na redovne obaveze i djelovanja koje ima u svom programu:

“To je geronto servis “Pomoć u kući” koji sufinansira Opština, obuka prve pomoći za sve zainteresovane kao i radne organizacije, dobrovoljno davanje krvi sa četiri tradicionalne akcije, dobrotvorna regata sa One Day Charter-om i Jaht klubom Porto Montenegro , program invalidskih kolica i invalidskih pomagala, projekat za pružanje pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područjima, distribucija hrane i higijene porodicima u stanju socijalne potrebe” .

Tokom  manifestacije “Dani Crvenog krsta” obilježavaju se i dva važna datuma: 1. decembar – Dan borbe protiv side i 5. decembar – Međunarodni dan volontera.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga