„Čuvar brata svog“ dobitnik nagrade publike Mreže festivala Jadranske regijeFoto: Hina / EPA

Film „Čuvar brata svog“ reditelja Ferita Karahana dobitnik je nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award.

Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku gledati online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije.

Pobjednički film “Čuvar brata svoga” publika ima priliku gledati od 17. do 20. decembra na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/film/cuvar-brata-svoga-brothers-keeper/.

Film je dostupan gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

Film “Čuvar brata svoga” (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Yusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neminovno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Reditelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima. Za kratkometražne filmove Before the Flood (2010.) i Yusiv’s Dream (2011.) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film, The Fall from Heaven (2013.), prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.

Film “Čuvar brata svoga” pogledajte na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar.

 

Film publika ima priliku gledati od 17. do 20. decembra na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/…/cuvar-brata…/.
Autor vizualnog rješenja nagrade Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović, akademski kipar i slikar.
Detalje pročitajte na linku:


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services