NOVA STUDIJA

Da li je odlaganje alarma štetno za zdravlje?

Ako često koristite opciju za odlaganje alarma, nijeste jedini. Nova studija je pokazala da 57 odsto odraslih obično ostaje u krevetu do tog drugog, trećeg, ili čak četvrtog alarma.
Ako često koristite opciju za odlaganje alarma, nijeste jedini. Nova studija je pokazala da 57 odsto odraslih obično ostaje u krevetu do tog drugog, trećeg, ili čak četvrtog alarma.


Foto: Pixabay

Naučnici koji proučavaju spavanje tvrde da bi alarmi u teoriji mogli da prekinu naše cikluse spavanja, što otežava da se probudimo, piše Science alert. U polusnu, to dugme za odlaganje nikad ne izgleda primamljivije, ali odlaganje alarma na još nekoliko minuta samo uljuljkava naše tijelo u sljedeći ciklus spavanja, samo da bi se ponovo prekinuo.

Uprkos takvoj negativnosti prema odlaganju, čvrsti podaci o njegovim efektima su oskudni, a većina onoga što znamo o ovoj temi potiče iz studija o ponašanju povezanih sa spavanjem ili stresom.

„Medicinski establišment je generalno protiv upotrebe odlaganja alarma, ali kada smo otišli ​​da pogledamo koji čvrsti podaci postoje, nije ih bilo“, kaže neuronaučnik Stiven Matingli sa Univerziteta Notr Dam u Indijani i dodaje da sada postoje podaci koji dokazuju koliko je to uobičajeno i da još uvijek ima toliko toga što je ostalo nepoznato.

Studija, u kojoj je učestvovalo 450 odraslih, bazirala se na podacima evidentiranim u dnevnim anketama o spavanju i sa nosivih uređaja, i otkrila je da je 50 odsto veća vjerovatnoća da će žene odspavati, odnosno koristiti odlaganje alarma nego muškarci.

U međuvremenu, oni koji su koristili tu opciju imali su manje aktivnosti tokom dana i imali su obrasce spavanja koji su pokazivali više znakova poremećaja sna.

Takođe su uzete u obzir i preferencije spavanja. Utvrđeno je da „noćne ptice“ češće koriste dugme za odlaganje i da su generalno umornije, kao i da su u pitanju mlađi ljudi.

Isto tako pokazalo se da, iako odlaganje može da bude dobro za jednu osobu, možda neće biti tako dobro za neku drugu. Kao što pokazuju dosadašnja istraživanja, svi spavamo drugačije.

Možda nije iznenađujuće da su oni koji su odlagali buđenje imali veću vjerovatnoću da vide pozitivne strane odlaganja, kao što su bolje raspoloženje i osjećaj budnosti poslije toga. Dok su oni koji nijesu odlagali buđenje imali tendenciju da se ne slažu da su te prednosti moguće.

Glavni razlozi za odlaganje alarma bili su to što ne mogu da ustanu iz kreveta na prvi alarm, zato što mi je udobno u krevetu i zato što im je potrebno više sna.

Tim koji stoji iza studije nije rekao da li je odlaganje alarma dobro ili loše za nas, naglašavajući umjesto toga da potreba za bilo kakvom vrstom poziva za buđenje vjerovatno neće biti dobra za naše opšte zdravlje.

Drugim riječima, više sna je odgovor, a ne manje upotrebe dugmeta za odlaganje alarma. Spavajte redovno, dovoljno, i što je više moguće neometano.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga