Skip to main content


Praznik

Danas su Sveti Vrači: Vjeruje se da iscjeljuju bolesne, pomolite se za zdravlje najbližih!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju 14. novembra praznik posvećen Kozmi i Damjanu koji su u narodu poznatiji kao Sveti Vrači ili Vračevi. Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa, te su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju 14. novembra praznik posvećen Kozmi i Damjanu koji su u narodu poznatiji kao Sveti Vrači ili Vračevi. Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa, te su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni po tome jer su besplatno liječili. Nikada nisu pravili razliku među svojim pacijentima po vjeri. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Zapisano je, da je Kozma „ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“. A Damjan ih je, ustvari, uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom.

Vjeruje se da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Takođe, prema vjerovanju na današnji praznik ne bi trebalo raditi poslove na velikim visinama.

Kako su Kozma i Damjan celog života iscjeljivali bolesne, postoji vjerovanje da na ovaj praznik treba izgovoriti Molitvu za ozdravljenje. Molitvu bi trebalo čitati od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko vjerujete da vam to može pomoći.

Sveti Vrači u kalendaru SPC nisu ispisani crvenim slovima. A mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i ljekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci