Đaci iz više opštine bojkotuju nastavu u Tivtu

Od Ministarstva prosvjete očekujemo da se uključi u rješavanje ovog problema, ističu roditelji učenika koji su se ove godine upisali u Srednju mješovitu školu „Mladost“ u Tivtu
Od Ministarstva prosvjete očekujemo da se uključi u rješavanje ovog problema, ističu roditelji učenika koji su se ove godine upisali u Srednju mješovitu školu „Mladost“ u TivtuUčenici prvog razreda Srednje mješovite škole „Mladost“ u Tivtu, koji su ove godine upisali smjer elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, a do škole putuju iz drugih opština, do daljnjeg neće pohađati nastavu, u znak protesta što nemaju organizovan školski prevoz poslije podne, kako im je obećano. Kako smo ranije objavili, preko 120 učenika iz zestkih sela Botun, Goričani, Vukovci, Ponari i Rijeka Crnojevića uskraćeno je za prevoz do škole, zbog čega su njihovi roditelji zaprijetili da ih do daljnjeg neće slati na nastavu. Iz Ministarstva prosvjete još se nijesu oglašavali povodom haosa u vezi sa prevozom i izostankom učenika sa nastave.

Roditelji sa Primorja ističu da od 32 đaka pomenutog odeljenja tivatske srednje škole 24 putuju iz Budve, Radanovića, Lastve, Herceg Novog, Igala, Bijele, Prčanja i Risna.

– Časove u drugoj smjeni imaju samo tri odjeljenja, a prilikom upisa dobili smo informacije da je rad škole organizovan samo prije podne i da imaju đački prevoz. Uprava škole je odlučila da samo tri odjeljenja prvaka budu cijele godine u popodnevnoj smjeni i na taj način onemogućila učenicima da školskim prevozom stignu na nastavu. Od Ministarstva prosvjete očekujemo da se uključi u rješavanje ovog problema – saopštili su roditelji.

Za raspored su, kako tvrde, saznali tek 1. septembra, a prilikom prijave, a kasnije i upisa njihove djece na pomenuti smjer niko ih nije obavijestio da škola nema kapaciteta za rad u prvoj smjeni. Prema njihovim riječima, tada im je rečeno da postoji organizovan đački prevoz i da škola radi u jednoj smjeni.

– Od petka, 2. septembra, prevareni i obmanuti roditelji su u komunikaciji sa direktoricom škole i sa nadležnima iz Ministarstva prosvjete, kojima smo saopštili da niko od nas ne bi odlučio da upiše dijete u ovu školu da smo imali adekvatne informacije. U ponedjeljak smo tražili sastanak sa direktoricom škole i tom prilikom smo obaviješteni da škola nema prostornih kapaciteta, a ni dovoljan broj računara da se nastava adekvatno organizuje. Dobijamo i obavještenje da je raspored korigovan, pa djeca mogu krenuti jedan dan u 9, drugi dan u 11, treći dan u 12 sati, što je neprihvatljivo jer ne postoji prevoznik koji može voziti po tom rasporedu. Podvlačimo da smo prvog dana školske godine, kada su naša djeca već trebala da sjede u školskim klupama, saznali da škola od marta mjeseca zna za ovaj problem i da je, po riječima direktorice, u ovaj problem upućeno i Ministarstvo prosvjete, kao i Opština Tivat – ističu roditelji.

Dodaju da je izjava direktorice da postoje tri prostorije u staroj zgradi Opštine koje bi riješile ovaj problem ulivala nadu da će se naći izlaz i svi su potvrdili da su spremni da pomognu u adaptiranju prostora kako bi nastava otpočela što prije.

– Ovim putem demantujemo izjavu direktorice da smo tražili prijem i u Opštini jer nam je, kako je navela, iz Ministarstva prosvjete rečeno da je Opština dužna da nam obezbijedi prostor. Te tri učionice direktorica je, kako je potvrdila na sastanku, tražila još u junu, a ministarstvo nam je u komunikaciji potvrdilo da će maksimalno izaći u susret po pitanju finansijske pomoći ukoliko to bude rješenje, a nikada nismo dobili input da je Opština bilo šta u obavezi da uradi po ovom pitanju. Pritom smo svi mislili da uprava škole ima razrađen plan u slučaju dobijanja prostorija van školskog objekta – saopštili su roditelji.

Dodaju da su na sastanku sa potpredsjednikom lokalne uprave Goranom Božovićem saznali da Opština ne raspolaže tim prostorijama, a uz to ni direktorica nema plan organizacije rada u prostorijama van škole.

– Na pitanje ko će biti odgovoran za učenike sve i da nađemo prostor rečeno nam je da ona nema dovoljno kadra da bi poslala nekog ko bi bio odgovoran za tu djecu i da bi ih obilazili povremeno. Zatečeni tom izjavom, roditelji su iznijeli više predloga kako riješiti problem u kapacitetima škole, ali nismo naišli na razumijevanje i podršku od strane direktorice – tvrde roditelji.

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate kritikovali su lokalnu vlast u Tivtu što nije na vrijeme obezbijedila obećani besplatni prevoz do škola za sve đake na teritoriji te opštine.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga