Državni dug na kraju marta 4,06 milijardi euraFoto: Pixabay

„Tokom prvog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na kraj prošle godine, prije svega usljed redovnog izmirenja kreditnih obaveza, kao i usljed činjenice da tokom prvog tromjesečja nije bilo novih kreditnih aranžmana“, navodi se u izvještaju Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju marta je iznosio 3,62 milijarde eura ili 68,13 odsto BDP-a.

„Spoljni dug iznosio je 3,67 milijardi eura, odnosno 69,18 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 393,21 milion eura, odnosno 7,41 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju marta iznosili 449,16 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 67,43 miliona eura ili 8,46 odsto BDP-a“, precizira se u izvještaju.

Iz Minstarstva su kazali da je u prvom kvartalu povučeno ukupno 36,36 miliona eura, od čega se 19,25 miliona eura, odnosno 21,42 miliona dolara, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

„Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku prvog ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 17,11 miliona eura“, dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da je tokom prvog kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 54,3 miliona eura, od čega se 8,03 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je nerezidentima iznosila 46,27 miliona eura.

„U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 6,06 miliona eura, od čega je otplata ino kamate iznosila 5,34 miliona eura, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate“, zaključuje se u dokumentu.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga