Dva helikoptera i avion nedovoljni za borbu protiv požaraFoto: RTHN

„Kada je u pitanju Vojska Crne Gore, raspolažemo sa dva helikoptera, koji nam služe kao podrška za gašenje požara iz vazduha, oni su sada trenutno svi na terenu, i dva helikoptera i taj jedan avioni to je nešto sa čime mi trenutno raspolažemo. Naravno, imamo tu mogućnost međunarodne pomoći“, kazao je rukovodilac Operativnog štaba Miodrag Bešović.

U odnosu na kapacitete kojima raspolažu, nadležni se nadaju da će uspješno odgovoriti izazovima.

„Naravno da to ne možemo reći da je dovoljno, sami znate da se lokalne službe zaštite i spašavanja finansiraju sa lokalnog nivoa, mnoge opštine nisu budžetski toliko jake da bi mogli da ulože. Znate da jedan kamion za gašenje požara košta 500-700 hiljada eura, što se tiče lične opreme i dalje tu ima nekih nedostataka, ali sve zavisi od opštine do opštine. Što se priprema tiče, mi smo uradili sve i na lokalnom i na državnom nivou“, dodao je Bešović.

Na području Herceg Novog od početka godine bilo je više od 60 požara, od čega dva veća.

Da li lokalne službe imaju neophodne resurse da se uhvate u koštac s vatrenom stihijom?

„Mi kao služba posjedujemo veliku opremu, koja zadovoljava naše potrebe, međutim, ta oprema je veoma skupa i ta oprema treba da se stalno obnavlja. Opština Herceg Novi pruža veliku podršku i finansijsku i moralnu i stručnu, tako imamo veliku pomoć od opštine, međutim, trebalo bi sugerisati i državi da pomogne u tom dijelu, jer ovaj sistem zaštite i spašavanja prevashodno bi trebalo da počiva na državi“, kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novog Zlatko Ćirović.

Nešto sjevernije, u Nikšiću, trenutno su aktivna tri požara. U lokalnoj službi zaštite i spašavanja ističu da je dnevno operativno do 30 vatrogasaca.

„Mi imamo dva stara kamiona, imamo četiri nova, imamo tehničko vozilo, imamo navalno vozilo. Ne možemo da kažemo da ćemo moći da odgovorimo svim požarima, ako bude kao prošla godina, ali nama su i sad svakodnevno sva vozila na terenu“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Osim vatrogasnih službi, o požarnoj sezoni su juče pričali i na sjednici Vlade. Ministar Raško Konjević kazao je da će biti neophodno rezervisati 100.000 eura za gorivo za helikoptere Vojske, koji će gasiti eventualne požare tokom avgusta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services