Eko Dan Boke održan je juče u organizaciji NVO “INFO sport CG”
U dvorištima obrazovnih ustanova formirali su osam novih Parkova „Maslinjaka djece Bara i Crne Gore”, sa 55 novih maslina kojima je obuhvaćeno devet obrazovnih ustanova, među kojima je i SMŠ “”Mladost” u čijem dvorištu su posađene tri sadnice masline.

EKO DAN BOKE trebao je da obuhvati još i dvorište OŠ “Branko Brinić”, Radovići, Tivat sa 25 maslina. S obzirom da se stara zgada ove škole ruši i gradi nova, iz opravdanih razloga, formiranje ovog parka maslina odloženo je do završetka gradnje nove zgrade ove škole.

U proteklom periodu od 22. godine, od 24. novembra 2000. do 26.maja 2022. godine, za učešće u masovnim ekološkim akcijama na uređenju Bara i ekloške države Crne Gore, animirano je preko 10.000 naših sugrađana svih socio-uzrasnih kategorija stanovništava i pripadnike MVCG. Pored parkova borova, kanarskih i lepezastih palmi, pitomih rogača, lovorike i bagrema, posebna pažnja posvećena je maslini kao vrsti kulture, svetinji, simbolu dugovječnosti, mira i prijateljstva.

Pored područja Opštine Bar, od 25. novembra 2021. do 26. maja 2022. godine, prošireni su Parkovi “Maslinjaka djece Bara” sa Parkovima “Maslinjaka djece Bara i Crne Gore” i formirano je još 17 novih parkova maslina u kojima je 221. maslina na širem području Crne Gore, u dvorištima vrtića, osnovnih i srednjih škola u primorskim opštinama Crne Gore, Podgorici, Piperima, Drezgi, Stanjevića rupi, Danilovgradu i Lješanskoj nahiji.

  • “Svakom ekološkom akcijom dajemo veliki doprinos daljem podizanju ekološke svijesti naših sugrađana, koje u kontinuitetu podstičemo da se bezrezervno angažuju na zaštiti i unapređenju životne sredine naše ekološke države Crne Gore. U ime naše djece i budućih generacija kojima su posvećeni Parkovi “Maslinjaka djece Bara i Crne Gore”, da budu vječni kao “Stara maslina” na Mirovici zasađena 225. godine p.n.e. koja traje 2247 godina, a trajaće i dalje, zahvaljujemo se svima koji na bilo koji način daju doprinos da stvaramo novo prirodno bogatsvo našoj djeci i budućim generacijama naše ekološke države Crne Gore.

Parkovi “Maslinjaka djece Bara i Crne Gore” su dio Strateškog plana “EKO kultura obale Bara”, NVO “INFO sport CG” – Bar, kazao je predsjednik ove NVO Miodrag Banović, koji koordinira organizaciju ukupnih ekoloških akcija.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga