Skip to main content


Galić: Nove mjere će vjerovatno biti strožeFoto: Screenshot/TV Vijesti

Jučerašnje povećanje novozaraženih koronavirusom je iznenađujuće, ali samo dejstvo omikron soja, za koji se sumnja da je izazvao taj porast, nije iznenadilo, s obzirom na iskustvo drugih zemalja, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

“Mjere koje će struka danas predložiti Savjetu za borbu protiv koronavirusa će biti u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, a vjerovatno će biti strože od postojećih”, rekao je Galić gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

Galić je rekao da struka predlaže mjere kojima se želi spriječiti transmisija virusa.

„Svi znamo da je u zatvorenom ona izuzetno velika. To pokazuje koliko je odluka da se zabrane novogodišnji koncerti bila opravdana. Sada imamo još težu situaciju i sada će mjere ići u tom pravcu, da se sve gdje bi moglo doći do povećane transmisije pokuša spriječiti.

Jedna od najznačajnijih mjera je nošenje maske, kao jedine mjere koja može spriječiti unos virusa u organizam, s obzirom na njegovu kontagioznost, istakao je Galić.

„Ono što znamo o omikron soju je da zasad nemamo povećan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda, ali nam treba vremena da se to pravilno procijeni… Moramo biti oprezni i u naredne dvije nedjelje ćemo znati kakav uticaj može imati“.

Galić je rekao da su svi izloženi novom soju.

„Sa terena imamo informacije da su i vakcinisani oboljeli, to su blaže forme bolesti“.

Rekao je da je primarni zdravstveni sistem već opterećen, kao i da su svi laboratorijski kapaciteti prenapregnuti.

„Za sada nemamo povećan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda. Sekundarni i tercijalni dio zasad nije opterećen, znaćemo za desetak dana kakav će rezultat dati ovakav rezultat novooboljelih u jednom danu.“

Galić je podsjetio da je već predloženo da se nakon tri mjeseca od revakcinacije primi i treća, buster doza vakcine protiv kovida.

„Obavezno, sigurno je da se vakcinišemo, samo moramo voditi računa da je potrebno tri do četiri nedjelje da buster doza da pun kapacitet imunog odgovora i u tom smislu se pridržavati strožih mjera. Omikron je pokazao da uprkos vakcinaciji moramo nositi maske“, istakao je on.

Na pitanje kako razlikovati omikron od prehlade i gripa, Galić je kazao da će oni koji su zaraženi koronavirusom svakako znati koja je to razlika.

„To su koštano-skeletni problemi, liče na teži oblik gripa, ali neophodno je da se ljudi testiraju da bi se prenos smanjio. Takođe, na terenu nemamo grip u mjeri u kojoj imamo omikron soj, takođe im to može ukazati da imaju omikron soj, odnosno koronavirus.“

Galić je ponovio da je građanima najsigurnije da praznike proslave u krugu porodice.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare