PLANIRANE ZAKONSKE IZMJENE

Garantovaće zaštitu i zviždačima iz privatnih kompanija

Vlada Crne Gore priprema širenje primjene zakonskog okvira za zaštitu zviždača i na privredna društva koja nisu u vlasništvu države. Time će, kako tvrde, dodatno ojačati ovaj važan mehanizam u borbi protiv korupcije.
Vlada Crne Gore priprema širenje primjene zakonskog okvira za zaštitu zviždača i na privredna društva koja nisu u vlasništvu države. Time će, kako tvrde, dodatno ojačati ovaj važan mehanizam u borbi protiv korupcije.


Foto: Gov.me

Ta informacija se može vidjeti u Nacionalnom akcionom planu za sprovođenje inicijative „Partnertsvo za otvorenu upravu u Crnoj Gori 2023.-2024“.

Vlada je dokument ponudila na javnu raspravu. Jedna od mjera je da se utvrdi zakonski okvir za zaštitu zviždača.

„Problem je još nedovoljna usklađenost zakonskog okvira za zaštitu zviždača sa EU direktivom u ovoj oblasti. EU Direktivom 2019/1937 o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije definisan je novi institut zaštite integriteta lica protiv kojih zviždači podnesu lažne prijave. Proširena je oblast na sve firme koje imaju više od 50 zaposlenih-otprilike 5% privrednih subjekata u Crnoj Gori, a ostalih 95% su mala i mikro pravna lica“, navodi se u tekstu Nacionalnog plana.

Vlada tvrdi da je ova mjera direktno relevantna za vrijednosti transparentnosti i otvorenosti javne uprave, kao i jačanja odgovornosti institucija u sprovođenju antikorupcijskih mjera.

Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave.

Crna Gora se OGP-u priključila 13. februara 2012. godine i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi.

Zviždač je izraz je za hrabrog pojedinca koji iz visoko moralnih razloga odlučuje da, uz rizik po sopstvenu karijeru, javno progovori o nezakonitim ili neetičkim djelima nadređenih mu pojedinaca.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services