EKOKUL MEDIA UPOZORAVA

Gomilanje guma u zaštićenom Parku prirode Orjen

Na oko 1.000 metara nadmorske visine na četrdesetom kilometru od Herceg Novog, uz još privremeno gradsko smetlište – širi se crna deponija automobilskih guma, saopšteno je iz NVO Ekokul Media.
Na oko 1.000 metara nadmorske visine na četrdesetom kilometru od Herceg Novog, uz još privremeno gradsko smetlište – širi se crna deponija automobilskih guma, saopšteno je iz NVO Ekokul Media.NVO EkoKulMedia istražujući tzv. crne ekološke tačke u okviru realizacije projekta Ecoscreen, pozabavila se i problemom narastajuće deponije guma na Ublima.

“Osim mještana obližnjeg sela Ubli, samo još neki planinari ili biciklisti koji obilaze istočne padine planine Orjen, znaju da se ovdje već godinama, uz dozvolu opštinskih i državnih vlasti, odlažu gume!

Ružne slike su daleko od pogleda, ali ne i od odgovornosti, jer se ne može unedogled širiti i uvećavati odlagalište automobilskih guma”, kazali su iz te NVO.

Pomalo rezigniran i obeshrabren, vlasnik obližnjeg imanja i stare porodične kuće Goran Vuković ipak nije odustao od pokušaja da skrene pažnju na ovaj problem.

“Otpadne gume (šifra:16 01 03 prema Pravilniku o klasifikaciji otpada i katalogu otpada) sa područja opštine Herceg-Novi se privremeno skladište u Reciklažnom centru u Meljinama, navode iz Sekretarijata za ekologiju i komunalne djelatnosti Opštine Herceg Novi,

Preciziraju da je „U skladu sa rješenjem Agencije za zaštitu prirode i životne sredine broj 01-UPI-179/2 i saglasnošću Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost broj 02-13-357-9/19 dozvoljeno skladištenje otpadnih guma na lokaciji koja je označena kao kat.parcela 1996 K.O. Ubli (zapadni dio već postojećeg privremenog odlagališta komunalnog otpada “Tisove grede”) i kat.parcele 659,660,661 i 665/2 sve K.O. Žlijebi(u zahvatu UP1 LSL “Duboki Do”).

Otpadne gume će se privremeno skladištiti na navedenim lokacijama do stvaranja uslova trajnog zbrinjavanja ove vrste otpada, što je u nadležnosti Države Crne Gore, navode u odgovoru iz Sekretarijata”, kazali su iz NVO.

Iz preduzeća Čistoća pojašnjavaju da je bilo neophodno naći neko odlagalište jer je prije nekoliko godina reciklažni centar u Meljinama bio pretrpan gumama.

“Nađeno je rješenje, koje je sada narastajuća crna ekološka tačka! Gume nijesu po sastavu opasan otpad, ne produkuju štetne supstance, mogle bi se pretvoriti u gorivo, ugraditi u asfalt i sl. Ali za sada se time niko ne bavi u Crnoj Gor”, kazali su iz EkoKul.

Kako navode iz NVO, direktor preduzeća Čistoća Herceg Novi Milivoje Benderać, kaže da su zaustavili odvoz na Uble i da sada skladište gume u Reciklažnom centru, u očekivanju da se uskoro nadđe rješenje za zbrinjavanje guma.

“Ukupno je na Ublima i u reciklažnom centru privremeno skladišteno oko 500 tona! Još toliko je iz Herceg Novog ranije deponovano na jednoj privremenoj lokaciji na području nikšićke opštine. Prema njegovim saznanjima postoji privatna inicijativa za otkup i preradu guma, ali se čeka Uredba sa nacionalnog nivoa, kojom bi se odredile subvencije za takav, kako Benderać misli, neisplativ posao. Do tada, oni kao i uvijek moraju prikupljati i negdje odlagati istrošene gume, iako ne spadaju u komunalni otpad , kako grad ne bi bio zatrpan. No, svakako nije u redu zatrpavati Uble, saglasan je Benderać, ali to, uz i dalje važeću dozvolu, jeste jedino i privremeno rješenje. Plan je da se sve gume uklone čim se pojavi neko zainteresovan za njihovu preradu. Kada će se to desiti niko ne zna”, kazali su iz NVO.

Postoji inicijativa da sve primorske opštine, uključujući Nikšić, Žabljak, Šavnik i Plužine, rade na uspostavljanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom koji bi riješio i pitanje otpadnih guma. Ali do tada privremene deponije rastu i umnožavaju se.

Projekat Ekoscreen se implementira u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 –  ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori se ReLOaD2 realizuje u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava među kojima su Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budva, koje čine klaster „Coastal Mates”.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ma ovo je divno, ovo je umjetnost. Zasto odma ljudi negoduju? Treba malo dublje posmatrati stvari oko sebe i vidjeti ljepotu. Gume na livadi kao ulje na platnu, kao crno na bijelo, kao ljubav na mržnju, kao voda na vatru. Treba iskoristiti potencijale i od toga napraviti jedno lijepo izletničko mjesto dje će gosti dolaziti na izlete i obilazak. Tu ima guma raznih profila, 190:65:16, ima i moto guma 120:70:17.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services