POLICIJA I SDT U KOTORU

Hapšenje u Kotoru: Uhapšene četiri osobe, oduzeto 14 komada oružja i 30.000 eura

Devet pripadnika organizovane kriminalne grupe osumnjičeno je za planiranje ubistva Jovana Jovanovića, dok su četiri osobe uhapšene, a oduzeto je 14 komada oružja i 30.000 eura, saopštila je Uprava policije.
Devet pripadnika organizovane kriminalne grupe osumnjičeno je za planiranje ubistva Jovana Jovanovića, dok su četiri osobe uhapšene, a oduzeto je 14 komada oružja i 30.000 eura, saopštila je Uprava policije.


Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju službenici Sektora za borbu protiv kriminala podnijeli su Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv devet osoba.

Specijalno državno tužilaštvo naložilo je dopunu krivične prijave protiv devet osoba, a među njima su i Radoje Zvicer i Milan Vujotić, osumnjičeni za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

“R.Z. (40), M.V. (40) se terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, dok se licima M.K. (38), M.J. (34), M.Č. (57), V.V. (57). I.B. (58), D.R. (43), S.J. (39) na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”, saopštila je Uprava policije.

U današnjoj koordiniranoj aktivnosti uhapšeni su M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih djela.

“R.Z. i S.J. se nalaze u bjekstvu i za njima su raspisane međunarodne potjernice, dok se M.V. nalazi se Republici Turskoj, a on je lišen slobode zbog učešća u izvršenju drugog krivičnog djela”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Prema saznanjima Portala RTCG, u pitanju su Zvicer, Vujotić, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Igor Božović, Dejan Rutović i Srđan Jurišević.

Kako ističu u policijskim evidencijama sve procesuirane osobe evidentirane su kao pripadnici jedne organizovane krimalne grupe ili su njima bliska lica.

“Kako se osnovano sumnja, R.Z. i M.V. su tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moć, pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”, navodi policija.

Osumnjičeni M.K., M.J., M.Č., V.V., I.B., D.R. i S.J. su kao članovi krimnalne organizacije prihvatili da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su imali podijeljene zadatke i uloge.

“Organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbjeđivali sredstva namijenjena za izvršenje krivičnog djela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namjenjeno za izvršenje krivičnog djela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog djela i bjekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama”, navodi Uprava policije.

Kako ističu imajući u vidu sprovođenje pojačanih policijskih aktivnosti na području opštine Kotor u tom periodu, ta grupacija nije uspjela izvršiti planirano i pripremano krivično djelo na štetu J.J.

Policija je danas, postupajući po naredbi Višeg suda u Podgorici, izvršila pretrese na više lokacija koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto: osam automatskih puški raličitih modela, dva automatska pištolja marke, četiri poluatomatska pištolja, šest komada trotskih metaka, velika količina municije različitog kalibra, preko 30.000 eura, kao i druge stvari i predmeti.

“Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće vještačeni u Forenzičkom centru radi provjere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih djela na području Crne Gore ili inostranstva. Lica lišena slobode u današnjoj aktivnosti biće uz krivične prijave privedena Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost”, poručuju iz Uprave policije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga