Hitnoj pomoći fali 28 ljekara, mjesečno obave do 25.000 pregledaFoto: Dan.online

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć po trenutnoj sistematizaciji nedostaje 28 doktora medicine, ali, uprkos nedostatku kadra, ta ustanova mjesečno obavi i do 25.000 pregleda u ambulantama, više od 5.000 kućnih posjeta i preko 1.500 transporta. Iz te ustanove kažu da ih građani nekada zovu zbog stanja koja realno nijesu za hitnu intervenciju, već za izabranog ljekara, što im znatno otežava rad u pojedinim situacijama.

– Na nivou Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, deficitarni kadar se odnosi isključivo na doktore medicine i na nacionalnom nivou u kojem funkcioniše 21 jedinica u Crnoj Gori – nedostaje 28 doktora medicine po aktuelnoj sistematizaciji. Trenutno je proces rada obezbijeđen kroz preraspodjelu ljudskih resursa i angažovanje ljekara iz drugih medicinskih ustanova kroz dopunski rad – kazali su iz te ustanove za „Dan“.

Kako ističu, jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore na mjesečnom nivou obave i do dvije desetine hiljada pregleda, u zavisnosti od perioda godine.

 

– Statistički, najveći broj pregleda i kućnih posjeta obavi se u ljetnjim mjesecima, kada na nacionalnom nivou taj broj dolazi i do 25 hiljada pregleda u ambulantama, više od pet hiljada kućnih posjeta i do 1.500 transporta u medicinske ustanove višeg ranga radi daljeg zbrinjavanja vitalno ugroženih pacijenata – saopštili su iz Zavoda.

Odgovarajući na pitanje da li smatraju da su ljekari i osoblje u Hitnoj adekvatno plaćeni za svoj rad, navode da je ta oblast unaprijeđena poslednjih godina.

– Trenutno povećanje bruto zarada i ostalih ličnih primanja ljekarima unaprijedilo je standard ljekarskog kadra u zdravstvenom sistemu Crne Gore, a samim tim i ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. S obzirom na to da je Crna Gora u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i da teži ispunjavanju standarda EU, nadamo se da će se u budućnosti taj standard dostići, a što bi naročito uticalo na rješavanje problema odlaska ljekara iz zdravstvenog sistema Crne Gore – ističu iz Zavoda.

Posao u Hitnoj pomoći nosi i dosta stresa, pa nas je interesovalo i da li je ljekarima i osoblju obezbijeđena psihološka podrška.

– Prema statističkim podacima, nakon deset godina rada u službi Hitne pomoći, zaposleni obole od bar jednog profesionalnog oboljenja. U skladu s tim, na zasnivanju radnog odnosa u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore zaposleni su upoznati sa načinom i težinom obavljanja posla i ukoliko im je neophodna psihološka podrška, na njihov zahtjev, obaveza poslodavca je da je obezbijedi – pojašnjavaju iz Zavoda.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga