XVI HSF

HSF gostovao na Pinama

XVI Hercegnovski strip festival – HSF danas je gostovao u Tivtu. Ta manifestacija koja se odvija od 2. do 7. septembra okupila je 12 specijalnih gostiju , različite stvaraoce i muzičke zvijezde.
XVI Hercegnovski strip festival – HSF danas je gostovao u Tivtu. Ta manifestacija koja se odvija od 2. do 7. septembra okupila je 12 specijalnih gostiju , različite stvaraoce i muzičke zvijezde.U Tivtu je gostovala od 11 do 14 sati na Pinama, gdje je organizovano crtanje za fanove, uz crtanje na majicama, berzu stripa i druženje sa ljubiteljima stripa. Među posjetiocima bili su i učenici OŠ “Drago Milović” i SMŠ “Mladost”.

Goste je posjetio predsjednik opštine Tivat, Željko Komnenović:

Mi zaista visoko cijenimo i podržavamo rad ljudi koji organizuju ovaj festival. To rade na veoma visokom nivou. Zadovoljstvo je danas popričati sa legendama ove umjetnosti. Prije svega mislim na gospodina Simpsona, a tu su i autori čuveni Dylan Doga i mnogi drugi koji su čuveni autori. Drago nam je da im je prijatno na obali Pine i da se vraća priča oko stripova u Tivtu. Mislim da i danas stripovi imaju mjesto u umjetnosti. Našoj opštini odgovara ta urbana priča koja nosi sa sobom posebnu poruku i estetiku i uvijek ćemo podržavati ovakvu manifestaciju obzirom da se iz nje rađaju nove ideje koje će nadam se i zaživjeti. Veliki značaj će imati i za kulturu Boke“, kazao je Komnenović..

Gost na Pinama bio je i Ilija Mirović, izdavač stripa.

” Inače sam odrastao u Budvi, ali ostao sam poslije studija u Beogradu i radim u školi. Oduvijek mi je bila želja da sva ona djela sa naše književnosti prevorim u strip jer sam zaljubljenik u strip od malih nogu. Najčešće sam se susretao sa stripovima po djelima stranih pisaca. U dogovoru sa još par kolega počeli smo da se bavimo izdavanjem domaćih stripova. Naravno izdajemo i lecencna izdanja od kojih se malo više zarađuje jer je izdavanje domaćeg stripa skupo iz razloga što morate platiti domaće autore, mnogo više nego prava za američki ili italijanski strip. Od Njegoša smo izdali Gorski Vijenac, treće izdanje za godinu i pom dana i Luču Mikrokozmu, a do decembra će biti gotov i Lažni car Šćepan mali“, istakao je Mirović.

Nedin Babić iz Sarajeva kazao je da dolazi više radi druženja nego zarade:

Trudimo se da po pristupačnim cijenama mlađoj generaciji učunimo taj strip dostupnim. Na mom štandu nema stvari da nije otišla, tu su Dylan Dog, Boneli Škola, Marti Misterija, Zagor sve ono što smo nekada čitali. Legendarni Alan Ford je prvog dana rasprodat”, kazao je Babić.

Jedan od organizatora Jovan Subotić istakao je da je saradnja sa opštinom Tivat vrlo profesionalna, kao i da se svaki put u Tivtu osjeća sjajno:

Goste dovodimo morskim putem koji ne mogu da vjeruju da smo na taj način organizovali prevoz. Voljeli bismo da je tivatska publika slobodnija, da prilaze crtačima, da traže štagod žele. Nadamo se da ćemo nastaviti ovu saradnju sa opštinom Tivat, ali i drugim opštinama jer mnogi od naših crtača predlažu tako nešto. Ovaj festival je porastao do tih visina da treba da postane Bokeljski. Uzbuđen sam kada razmišljam šta sve predstoji ispred HSF -a i na koji način može da se razvija i geografski, ali i kvalitetom“, kazao je između ostalog Subotić.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga