Skip to main content


I nastavnici na određeno da dobiju plate za jul i avgust
„Godinama unazad koleginice i kolege koje rade u prosvjeti na određeno, a ne mijenjaju nikoga, imaju probleme sa ugovorima o radu, a samim tim i platom, tokom dva ljetnja mjeseca“, navodi se u saopštenju, koje potpisuje predsjednik Sindikata Radomir Božović.

Sve je, ističu u dopisu, počelo prije desetak godina.

„Tada je Ministarstvo prosvjete, navodno zbog uštede, odlučilo da konkurse raspisuje do 30. juna, do kraja nastavne, a ne do 31. avgusta, do kraja školske godine. I to bi bilo prihvatljivo i razumljivo, da su se prethodni premijeri i ministri zaista ponašali domaćinski i vodili računa o svakom centu iz budžeta“, naglašavaju.

Kako dodaju, na insistiranje Sindikata prosvjete, jul se računao kao mjesec godišnjeg odmora, pa bi svi koji su radili na određeno dobijali platu za taj mjesec, ali ne i za avgust.

Tako su svi oni imali prekid u radnom stažu, što se nekima nepovoljno odražavalo na sticanje uslova i dobijanje rješenja na neodređeno.

„Trenutno, za neke naše koleginice i kolege koji rade na određeno, konkurs je raspisan do 10. juna, za neke do 30. juna, nekima do 31. avgusta, a nekima je ugovor produžavan na mjesečnom nivou. Zbog kasnog davanja saglasnosti diretorima škola od Ministarstva prosvjete, nesnalaženja i neodgovornosti prethodne administracije, imamo četiri kategorije onih koji rade na određeno. I to nije krivica prosvjetnih radnika“, naglašavaju.

Za sada, ističu, Vlada nema jasan i jedinstven stav kako riješiti ljetnje mjesece za one koji rade na određeno.

„Prošle školske godine je Ministarstvo našlo način i obračunalo plate svima i za jul i za avgust. Stav Sindikata prosvjete je jasan i nedvosmislen. Konkurse treba raspisivati do 31. avgusta, tj. do kraja školske godine i tako riješiti navedeni problem trajno, a ne da se svake godine bavimo istim pitanjem“, napominju u dopisu.

Dodaju da se prvenstveno radi o mladim ljudima, koje svi zajedno dovodimo u nepovoljan položaj, uskraćujući im zaradu i radni staž tokom ljetnjih mjeseci.

Među njima, ukazuju, ima novopečenih roditelja i podstanara, koji su egzistenciju vezali za školstvo.

„Sindikat prosvjete Crne Gore upućuje apel, da snagom svog autoriteta kao i organa kojeg predstavljate, nađete način, pa makar i po modelu od prošle godine, i obračuna zarade za oba ljetnja mjeseca svima koji su radili na određeno, a nijesu mijenjali nikoga“, poručuju iz Sindikata prosvjete.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci