• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Inspekcija negira navode Vladimira Jokića: Opština Kotor dužna da ukloni spomen-ploču

Negiraju navode

Inspekcija negira navode Vladimira Jokića: Opština Kotor dužna da ukloni spomen-ploču

Iako je prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) izričit da Opština Kotor nije nadležna za uklanjanje spomen-ploče sa objekata bivšeg logora JNA u Morinju i da inspekcija to može naložiti samo ministarstvima koja su je i postavila, iz Uprave za inpekcijske poslove (UIP) poručuju da su već donijeli rješenje koje je pravosnažno i izvršno, te da nova neće donositi.
Iako je prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) izričit da Opština Kotor nije nadležna za uklanjanje spomen-ploče sa objekata bivšeg logora JNA u Morinju i da inspekcija to može naložiti samo ministarstvima koja su je i postavila, iz Uprave za inpekcijske poslove (UIP) poručuju da su već donijeli rješenje koje je pravosnažno i izvršno, te da nova neće donositi.– Uprava za inspekcijske poslove (UIP) neće donositi nova rješenja prema ministarstvima vanjskih poslova i odbrane jer shodno Zakonu o spomen-obilježjima Crne Gore, pomenuta ministarstva u konkretnom slučaju nijesu subjekti nadzora, a u predmetnoj pravnoj stvari je već doneseno rješenje koje je pravosnažno i izvršno – saopšteno je „Danu“ juče iz ove državne inspekcije.

Inspekcija je naime rješenjem 17. oktobra Opštini Kotor naložila da ukloni ovo obilježje, što do danas nije izvršeno, dok je kotorski predsjednik, u ponedjeljak 31. oktobra, poručio da se uklanjanje ploče može naložiti „samo i isključivo“ Ministarstvu vanjskih poslova i resoru odbrane „odnosno institucijama koje su tu ploču i postavile“.

Spomen-obilježje u Morinju su 10. oktobra otkrili tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima, nakon čega je inspekcija utvrdila da je ploča nezakonito postavljena, a sada je bivše ministre Skupština Crne Gore razriješila dužnosti.

Pokušaj nadležnih službi Opštine Kotor da izvrše rješenja inspekcije propao je 24. oktobra jer vojska koja obezbijeđuje bivšu kasarnu nije dozvolila pristup tim objektima.

Iz UIP-a ističu da je Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine postupala shodno svojim nadležnostima, a u odnosu na imperativne odredbe Zakona o spomen-obilježjima, prema kojima je, kako kažu, jedino i isključivo za uklanjanje nadležna Opština na čijoj je teritoriji nelegalno obilježje postavljeno/podignuto.

Napominju da u prilog navedenom govore članovi 27 i 40 Zakona o spomen-obilježjima Crne Gore koji kažu da su „organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spriječe bespravno podizanje spomen-obilježja, donošenjem rješenja o zabrani podizanja, odnosno o uklanjanju bespravno podignutog spomen-obilježja“, kao i da „uklanjanje spomen-obilježja skidanjem spomen-objekta ili dijela spomen-objekta vrši organ lokalne uprave nadležan za poslove kulture“.

– Uprava za inspekcijske poslove do juče nije primila bilo kakav akt – žalbu subjekta nadzora – Opštine Kotor, u vezi sa predmetnim slučajem. Napominjemo da je rješenje subjektu, nadzoru, uručeno dana 20. oktobra, te da je rok za podnošenje žalbe osam dana od dana uručenja rješenja, a koji rok je istekao. U uvodnom dijelu je dat zakonski osvrt na nadležnosti u predmetnom slučaju iz kojeg nedvosmisleno proizilazi da je Opština Kotor subjekat nadzora, a odgovorno lice subjekta nadzora predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji od momenta vršenja inspekcijskog nadzora nije imao primjedbi na postupanje inspektora, kao ni na zapisnik; te je isti uredno potpisao. Nadalje, isti je postupio po nalogu inspekcije za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, nalažući Komunalnoj inspekciji Opštine Kotor da ukloni predmetnu ploču, čime je uveliko ušao u postupak izvršenja rješenja, koje očigledno nije uspio realizovati do dana danjašnjeg. Nova rješenja o uklanjanju predmetne ploče prema Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu odbrane neće se donositi, jer shodno Zakonu o spomen-obilježjima Crne Gore, pomenuta ministarstva u konkretnom slučaju nijesu subjekti nadzora, a u predmetnoj pravnoj stvari je već doneseno rješenje koje je pravosnažno i izvršno – piše u odgovorima Uprave za inspekcijske poslove dostavljenim „Danu“.

Iz UIP-a najavljuju i da će u daljem toku postupka pratiti izvršenje rješenja i pristupiti administrativnom izvršenju rješenja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga