Institut za biologiju mora obilježava 60 godina postojanjaInstitut za biologiju mora

U godini jubileja, kako dodaju u saopštenju, objavili su dvije međunarodne monografije, objavljene od renomirane izdavačke kuće „Springer nature“.

„Realizovali smo i zaokružili naš opus naučno-istraživačkog rada kroz tretiranje problematike marinske biologije i hemijskog i ostalog zagađenja našeg dijela Jadranskog mora. Poseban akcenat je, kao što je već poznato, stavljen na prvi Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana – Boka Akvarijum, potpuno novi sadržaj Instituta i Univerziteta, koji je vrata za posjetioce otvorio 10. juna”, kazao je Joksimović.

Kako je istakao, posebno su ponosni na učešće saradnika Instituta u proces pripreme i istraživanja za uspostavljanje prvih marinskih zaštićenih područja u Crnoj Gori, koje je realizovalo Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i saradnju sa drugim institucijama, nevladinim organizacijam i ribarima.

„Šest decenija postojanja Instituta i sve što su za to vrijeme realizovali naučnici iz ove kuće, povezujući Kotor i Crnu Goru sa velikim dijelom Evrope i svijeta, daje značajan kredibilitet instituciji. Očekujemo da će punu podršku našem Institutu, i u narednom periodu, dati državni i politički subjekti, prije svih Ministarstvao za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Crnogorska akademiija nauka i umjetnosti, Opština Kotor i sama Vlada Crne Gore. U sedmu deceniju ulazimo još odlučniji i uložićemo dodatni napor da Institut bude nezaobilazna adresa za sva pitanja vezana za morski ekositem crnogorskog primorja i južnog Jadrana, njegovo istraživanje, zaštitu, kao i preporuke za njegovo održivo korišćenje. Naš cilj je da Institut bude referentni nacionalni Institut za istraživanje i zaštitu mora, čime bi na najbolji način krunisali sve ono što je urađeno proteklih šest decenija. I pored kamenog izgleda, njegovu najveću snagu tada i sada, su činili i čine ljudi, naučnici koji su istražujući južni Jadran ugrađivali sebe u proces razvoja nauka o moru u Crnoj Gori“, poruka je Joksimovića.

Kako dodaju u saopštenju, jedan dio aktivnosti posvećen je pedagoškoj i obrazovanoj aktivnosti, pa će nastaviti sa orgnizovanjem boravka studenata biologije sa univerziteta regionu, kako bi se uključili u terenski i laboratorijski rad i nastavi iz oblasti biologije mora.

„Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, je svjetionik koji punih šest decenija osvjetljava naše podmorje i otkriva nam najdublje i najskrivenije tajne morskih dubina. Otkrivajući te tajne, spoznavali smo prapostojbinu života na Zemlji, dodirujući pradavno i buduće, zapisano u spiralnom kodu svakog bića“, naglasio je Joksimović.

Povodom jubileja “60 godina IBM-a”, odlučeno je da ove godine neće biti proslave, već će novac biti usmjeren u humanitarne svrhe, institucijama kojima je potreban.

“Smatramo da je to mnogo korisnije, a za proslave ćemo imati vremena kada prođe pandemija Kovid-19 i kada se vratimo normalnom životu”, zaključio je Joksimović.

 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga