• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Institut za javno zdravlje: Sa sterilitetom se bori skoro 20.000 žena i preko 6.000 muškaraca

Institut za javno zdravlje: Sa sterilitetom se bori skoro 20.000 žena i preko 6.000 muškaraca
U Crnoj Gori 26.323 građanina i građanke bore se sa sterilitetom i to 19.903 žena i 6.420 muškaraca, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje dostavljeni „Danu“ za period od 2010. do kraja 2021. godine. Statistika pokazuje da se zbog problema sa sterilitetom ljekarima javlja tri puta više žena nego muškaraca. Najviše muškaraca javilo se ljekaru za pomoć zbog problema sa reprodukcijom 2011. godine, i to njih 616, dok je najviše žena bilo prošle godine, čak 1.833 su zatražile pomoć. Detaljni podaci po godinama dostupni su u tabeli koju nam je dostavio IJZ.

– Prikazan je ukupan broj pacijenata (bilo da su pacijenti prvi put dijagnostikovani ili su dijagnostikovani od ranije) koji su se u toj godini prvi put javili izabranom doktoru. Uvidom u bolnički morbiditet najučestalije se bolnički liječe pacijenti starosti 30–39 godina kod oba pola – navode u IJZ.

Ovakvi zabrinjavajući podaci uklapaju se i u zvaničnu statistiku, prema kojoj je Crna Gora suočena i sa bijelom kugom, odnosno negativnim prirodnim priraštajem u većini opština. Uz lošu ekonomsku situaciju, koja prema brojnim ocjenama samo otežava planiranje porodice, zdravlje populacije koja je u godinama za reprodukciju samo otežavaju situaciju.

Prema podacima Uprave za statistiku, prirodni priraštaj je do kraja oktobra protekle godine bio čak minus 1.708, odnosno za toliko je broj umrlih veći od brojke rođenih. Više se umire nego rađa u čak 20 opština, a jedini gradovi koji imaju pozitivnu stopu prirodnog priraštaja su Podgorica, Budva, Rožaje i Tuzi. U periodu od januara do oktobra 2021. pozitivan prirodni priraštaj zabilježen je u samo dva mjeseca i to junu plus 64 i u julu plus osam. U ostalim mjesecima bio je u minusu po nekoliko stotina, a najgora situacija zabilježena je u martu kada su 334 građanina više umrla nego što je rođeno.

U fondaciji „I ja želim biti mama“ postoje procjene da se u Crnoj Gori svaki peti par suočava sa problemom neplodnosti. Crna Gora je 2020. godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, a broj preminulih je za 196 bio veći od broja rođenih. To je prvi put, od Drugog svjetskog rata, od kada se vodi statistika za Crnu Goru, da je zabilježen negativan prirodni priraštaj.

Prema projekcijama UN iz 2019, negativni demografski trendovi usloviće smanjenje broja stanovnika u Crnoj Gori, pa bi 2050. godine u našoj državi trebalo da živi oko 589.000 stanovnika. To približno odgovara populaciji iz popisa 1981. godine. Do 2100. godine, prema ovim procjenama, Crna Gora će se vratiti na stanje iz 50-ih godina prošlog vijeka, na 454.000 stanovnik

 
 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga