Skip to main content


Italijanski helikopteri nadgledaju crnogorsku obaluFOTO: Guliver

Prema pisanju portala vertcalmag.com, Italija dobija sve više na značaju kada je u pitanju ukupna evropska bezbjednost. 

Kako piše pomenuti portal, sve više tehnički i globalizovani kriminal je takođe učinio Italiju strateški važnom za bezbjednost na kontinentu, zahtijevajući veći naglasak nego ikada na kontroli mora i sposobnosti da se radi u partnerstvu sa državama daleko izvan italijanske granice.

Kako je rekao kapetan Paolo Paskale, zamjenik šefa operacija za Comando Operativo AeroNavale (COAN, ili vazduhoplovna operativna komanda) Guardia di Finanza, sa sjedištem u Pratica di Mare, blizu Rima, njihov cilj je da spriječe šverc. 

 „Naša uloga je da sprečimo ilegalnu trgovinu koja dolazi sa mora, uopšteno govoreći. Ove godine učestvujemo u dvije nove operacije u Albaniji i Crnoj Gori sa dva helikoptera raspoređena da patroliraju tamošnjom obalom. U Španiji obično šaljemo nepokretna sredstva kao što je naš ATR-72 i tamo obavljamo određeni broj sati patroliranja“, kazao je Paskale. 

Samo od 2018. godine, Guardia di Finanza je bila u centru operacija koje su otkrile 20 tona hašiša u rezervoarima za gorivo teretnog broda, preko 500 miliona dolara vrijednog kokaina na brodu u Đenovi, a 2021.godine napravili su svjetski rekord u otkrivanju droge pod nazivom „kaptagon“ vrijedan 1,1 milijardu dolara. Tvrde da je tu drogu proizvela grupa Islamska država za finansiranje terorizma.

Mnogi od ovih međunarodnih projekata saradnje odvijaju se u okviru Fronteksa, zaduženog za koordinaciju bezbjednosti spoljnih granica Evrope.

 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare