• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Iz Opštine Kotor najavljuju krivične prijave protiv ministara: Tablu u Morinju treba ukloniti

Iz Opštine Kotor najavljuju krivične prijave protiv ministara: Tablu u Morinju treba ukloniti

Opština Kotor će od Vlade Crne Gore tražiti objašnjenje da li je u slučaju postavljanja spomen-ploče na objektima nekadašnjeg logora u Morinju ispoštovana zakonom predviđena procedura, ali i, kako je najavljeno, podnijeti krivične prijave protiv ministara odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića koji su u ponedjeljak, 10. oktobra, sa hrvatskim zvaničnicima, otkrili to spomen-obilježje.
Opština Kotor će od Vlade Crne Gore tražiti objašnjenje da li je u slučaju postavljanja spomen-ploče na objektima nekadašnjeg logora u Morinju ispoštovana zakonom predviđena procedura, ali i, kako je najavljeno, podnijeti krivične prijave protiv ministara odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića koji su u ponedjeljak, 10. oktobra, sa hrvatskim zvaničnicima, otkrili to spomen-obilježje.– Opština Kotor će o ovom događaju obavjestiti predsjednika Vlade Crne Gore s obzirom na to da je ovaj akt urađen od strane dva ministra, kako bi se do kraja utvrdilo da li su ispoštovane procedure u bilo kom obliku. U odnosu na odgovor premijera, preduzimaćemo korake koje nam zakon nalaže. Tražićemo od Vlade Crne Gore objašnjenje da vidimo šta je od procedure urađeno, šta nije urađeno, da li je sve u skladu sa zakonom ili nije. Ja znam da nije, ali je naša obaveza da tražimo još jedan put tu provjeru i vjerujem da će i Vlada Crne Gore po službenoj dužnosti djelovanje dva ministra, ukoliko se utvrdi da nije u skladu sa zakonom, procesuirati prema nadležnom tužilaštvu, zato što Zakon o spomen-obilježjima jasno kaže da „ukoliko neko postavi spomen-obilježje bez prethodno sprovedene procedure kazniće se kaznom zatvora do tri godine“ – izjavio je juče za „Dan“ predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate).

Potvrdio je da se Opštini Kotor niko u ime ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske nije obraćao sa zahtjevom za odobravanje postavljanja spomen-ploče u Morinju. Naglasio je da se Opština Kotor zalaže i ničim ne protivi tome da se na lokalitetu Morinj postavi spomen-obilježje, kako ističe, u skladu sa zakonom i u skladu sa nesporno utvrđenim činjenicama koje su utvrđene pravosnažnom presudom suda Crne Gore.

– Takođe, moram da naglasim da smatram da za sve zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, kako na teritoriji Crne Gore, tako i na teritoriji susjednih tada republika, neophodno je da se ogovornost izvede do kraja, kako ta odgovornost ne bi bila kolektivna. Kada kažem odgovornost do kraja, mislim da se na odgovornost moraju pozvati oni koji su bili tada nalogodavci i glavni inspiratori tih dešavanja. Tu prevashodno mislim na predsjednika države Mila Đukanovića, koji je u tom trenutku bio predsjednik Vlade, koji je bio jedan od organizatora svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije i na kraju krajeva svojim izjavama i svojom politikom stvarao atmosferu u kojoj je bilo očekivano da dođe do ovakvih zločina – kazao je Jokić.

Dodaje da će Opština Kotor, imajući u vidu specifičnost tog pitanja i njegovu delikatnost, kao i uključenost drugih država u ovo pitanje, zahtijevati od Vlade Crne Gore da ona omogući i stvori preduslove da se postavi „zakonito obilježje, Što do sada nije Vlada Crne Gore nikada uradila, to jest da se omogući da da dozvolu da se postavi spomen-obilježje za događaj koji se desio prije manje od 50 godina“.

– Zakon propisuje da spomen-obilježja za neki događaj mogu postaviti samo ako prođe 50 godina od tog događaja, izuzetno ukoliko Vlada da saglasnost. Dakle, mi ćemo inicirati jedan zahtjev prema Vladi Crne Gore gdje ćemo tražiti da nam daju saglasnost, a onda ćemo u daljoj proceduri vidjeti sa Ministarstvom kulture na koji način se može postaviti spomen-obilježje – poručuje Jokić.

Potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević (Ujedinjena Crna Gora) najavljuje da će lokalna samouprava preduzeti neophodne mjere u skladu sa zakonom da se postavljena spomen-ploča ukloni.

– Uputili smo pismo premijeru da ga obavijestimo o aktivnostima njegova dva ministra, ali sam prilično siguran da on to već zna. Podnijećemo i krivične prijave protiv ministara i upotrijebićemo sve zakonske mogućnosti da se ta tabla, koja nije postavljena u skladu sa zakonom, ukloni. Naši pravnici rade na tome, znači biće odmah ovih nekoliko dana. To je stav Opštine – izjavio je Kovačević juče za „Dan“.

Inače, uoči ceremonije otkrivanja spomen-ploče dio građana Morinja bio je blokirao prilazni put, pa su zvaničnici do lokacije stigli putem preko privatnih parcela. Morinjani su se juče oglasili poručivši da u je „bespravnoj državi kakva je Crna Gora“ moguće i to da mještani jednog malog i časnog mjesta kakvo je Morinj, ostanu poslednji na braniku države i njenih institucija.

– Kada već institucije ne rade svoj posao valjano, onda im neko mora pokazati šta se može a šta ne može činjeti u ovoj našoj zemlji čuda. A ne mogu se postavljati kojekakve spomen-ploče, namijenjene bilo kome a da se pritom ne steknu zakonski uslovi. Mještani Morinja su to vidjeli, a trebalo je da vidi neko drugi, i ne dozvoli pojedinim, nazovi ministrima, da u svojoj režiji postavljaju spomen-obilježja. Jedinstven slučaj je u svijetu da ministar, kakav god, da sebi za pravo da mimo zakona, sramno i podlo obavi ovaj čin. Mještani Morinja očekuju od Vlade Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Skupštine opštine Kotor, pa ako treba i od međunarodnih institucija, da se izjasne o ovom pitanju i, nakon jasne i nepobitne činjenice, izraze izvinjenje mještanima Morinja, koji su već decenijama izloženi mržnji i omalovažavanju zbog sabirnog centra koji je tamo postojao, a sada opet treba da budu šikanirani i vrijeđani zbog hrabrog jučerašnjeg čina. Poslije donesene presude, mještani će tražiti, u skladu sa zakonskim propisima, da se u centru mjesta postavi tabla koja će podsjećati buduće generacije na sve patnje i jad mještana Morinja u proteklih više od trideset godina – piše u saopštenju mještana Mjesne zajednice Morinj.Komentari

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

svaka cast gospodine Jokicu tako treba reagovati jer vojni objekti u morinj nijesu bili nikakvi logor nego sabirni centar i niko nije ubijen ko u loru gdje se nezna ni gdje su grobovi nasih boraca nije bila srpska invazija na hrvatsku nego je to bila jedinstvena JNA tako da na plocu nemogu da pisu milovi pioni sto hoce i oni mogu da masu sa hrvatskom zastavom poagistrali nesmetano jer sam licno prolazio i vidio nedaj boze da je neko izasao sa srpskom zastavom ovi bi sa g.stankovic pravili problem da su srbi dosli da zauzmu crnu goru zato pokazite narodu da nemogu ovi sto zele da prave incidente da rade sto hoce a znamo da su to nalozi dps sa sdp i sd.

Čitav Herceg-Novi je devedesetih gledao kasetu sa skupa ustaša u Konavoskim dvorima
koje je predvodio Kesovija rođak pjevačice Tereze. Sa tog skupa dok je Hrvatska još bila u Jugoslaviji oni su uzvikivali „za dom spremni“ i da će“ Sava ponovo nositi Srbe“.
Lično mislim da su svi zatvoreni u Morinju bili spašeni jer bi inače kao bojovnici poginuli na ratištu. Većina njih, kad su pušteni iz Morinja postali su tkz. branitelji.
Pogledajte žalosne face hrvatskih ministara kao da su svi ti hrvati izginuli u Morinju ili možda žale 22 momka iz Crne Gore koji su masakrirani od strane ustaša u Lori.
Pitajte Krivokapića i onog bosanca Konjevića da li oni imaju sličnu ploču u logoru Lora.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga