Izmijeniti zakon kako bi se prosvjetni radnici zaštitili od nasiljaSindikat Prosvjete CG

U saopštenju navode da osuđuje svaki oblik nasilja, kako u društvu, tako i u obrazovnom sistemu Crne Gore.

„Kao što osuđujemo sve oblike vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nastavnika nad učenicima, ne možemo prihvatiti da nastavnici budu poligon iživljavanja bilo koga, pa tako ni neodgovornih učenika ili roditelja. Svako nasilje i prijetnje upućene jednom prosvjetnom radniku su napad na sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori. Sami prosvjetni radnici u Crnoj Gori rijetko govore o nasilju koje trpe u školi. Razlozi za to su mnogobrojni, od straha do neke vrste stida i nemoći što se mire sa takvom situacijom. Ne postoji tačna evidencija koliko je prosvjetnih radnika bilo izloženo prijetnjama i fizičkom nasilju. ( Zvanično Uputstvo školama o postupanjima u slučaju pojave nasilja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ne prepoznaje ovu vrstu nasilja!). Dijelimo osjećaj da su prosvjetni radnici prepušteni na milost i nemilost bahatoj djeci, kao i uvredama i fizičkim nasrtajima nesavjesnih roditelja“, naglašavaju u saopštenju.

Sindikat prosvjete je pozvao nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite od nasilja, kao i NVO, medije i cjelokupno društvo da pomognu da se prosvjetnim radnicima omogući da rade u dostrojanstvenim uslovima.

„Tražimo od Ministarstva prosvjete da, u slučajevima nasilja nad nastavnicima, stane iza prosvjetnih radnika i da ih tako i psihološki i pravno podrži. Tražimo da u protokole o prevenciji nasilja u školama uđe i Zaštita zaposlenih. Precizno propisane kazne za određene oblike nasilničkog postupanja prema zaposlenima u školi jedan je od načina za prevenciju nasilja. Zahtijevamo konkretnu zaštitu za prosvjetne radnike u Krivičnom zakonu, da svaki napad na prosvjetnog radnika tokom vaspitno-obrazovnog rada bude okvalifikovan kao djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Ako želimo kvalitetniji obrazovni sistem, prvo moramo ostvariti uslove reda, mira i poštovanja! Bez tog osnovog preduslova za rad i učenika i nastavnika, nikakva reforma neće nam donijeti željeni rezultat“, naglašavaju u Sindikatu.

Kako dodaju zahtijevaju da prosvjetni radnici svoj posao obavljaju u sigurnom okruženju i da budu zakonski i sistemski zaštićeni od uzmeniravanja i nasilja na radnom mjestu.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services