Izolacija od danas skraćena na sedam danaShutterstock

U Crnoj Gori od danas vrijeme izolacije za osobe pozitivne na koronavirus smanjeno je sa deset na sedam dana, dok se trajanje karantina za sve bliske kontakte skraćuje sa 14 na deset dana.

To je predviđeno izmjenama protokola koje su usvojili Komisija za borbu protiv COVID-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja.

“Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skraćuje se sa deset na sedam dana, osim za osobe koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovane”, kazali su iz IJZ-a.

Oni su pojasnili da je uslov za izlazak iz izolacije da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije.

“Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na deset dana. Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva”, kazali su iz Instituta.

Oni su podsjetili da, u slučaju bliskih kontakata sa osobama van domaćinstva, pozitivna osoba je u obavezi da dostavi podatke eventualnih kontakata nadležnoj epidemiološkoj službi.

“Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti, treba da se javi u COVID ambulantu lokalnog Doma zdravlja, radi testiranja, i ostane u karantinu do eventualnog negativnog testa”, kaže se u saopštenju.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga