HERCEG NOVI

Još jedna crna ekološka tačka: Smetlište u centru Igala prisutno 20 godina

Iz nevladine organizacije (NVO) EkoKulMedija ističu da je naprosto nevrjerovatno da se u Igalu, u centru zdravstvenog turizma, godinama čak i decenijama ne uklanja smetlište iznad nekadašnjeg marketa „Agrum“.
Iz nevladine organizacije (NVO) EkoKulMedija ističu da je naprosto nevrjerovatno da se u Igalu, u centru zdravstvenog turizma, godinama čak i decenijama ne uklanja smetlište iznad nekadašnjeg marketa „Agrum“.


DEPONIJA IZNAD BIVŠEG AGRUMA U IGALU/ -NVO EKOKULMEDIA

Naglašavaju da je nakon prošlogodišnjeg požara problem eskalirao, te da je prostor između urušenih i neiskorišćenih poslovnih prostora svima poznata crna ekološka tačka jer smetlište u centru Igala, pa i opasnost od zaraze, nijesu od juče već dvadesetak godina.

„To je smetlište, ali i stjecište beskućnika, zavisnika, „ljudi sa margine“. Smetlište, a ni smrad, nijesu uklonjeni iako je nedavno počela rekonstrukcija nedovršenih poslovnih prostora, kao i bivšeg prostora marketa „Arom“, koji je bio kolateralna šteta prošlogodišnjeg požara u susjednoj trgovini. Mještani i turisti tako su dugogodišnji svjedoci nagomilanog šuta, komunalnog smeća, plastike, drveta… Preko svega toga stanari susjednog solitera ulaze u svoje stanove“, navode iz ove hercegnovske NVO i konstatuju da je na brojne medijske natpise, ukazivanja građana i rukovodstva MZ Igalo na ovaj problem, odgovor Komunalne inspekcije uvijek isti i glasi da je riječ o privatnom posjedu, te da su njihove ingerencije time ograničene. Najgore je što se ne znaju vlasnici prostora oko koga je i dalje aktuelan višedecenijski sudski proces.

„Povremeno smo davali naloge za čišćenje, ali to je kratkoročno rješenje, jer je prostor zabačen, skrovit, napušten i pogodan da se tu baci svakakav otpad“, objašnjava glavni komunalni inspektor Branko Prelević.

On obećava da će reagovati na prijavu NVO EkoKUlMedija, ali naglašava da to ne rješava trajno problem odlaganja smeća i zapuštenosti ovog mračnog dijela Igala.

Predsjednik Mjesne zajednice Igalo Zoran Savković vjeruje da je rješenje na pomolu. Objašnjava da su u toku radovi kojima bi konačno trebalo da se zapušteni prostor osposobi i postane funkcionalan. Navodi da kompanija „Domaća trgovina“ privodi kraju sanaciju opožarenog prostora ali i okolnih poslovnih prostora koji će imati novu namjenu. Savković za trenutnu alarmantnu situaciju traži malo strpljenja, dok se, kako kaže, „ne okončaju značajni građevinski zahvati na godinama devastiranom lokalitetu“.

Utvrditi ko je vlasnik prostora

„Zakon o komunalnim djelatnostima zabranjuje odlaganje komunalnog i drugog otpada van mjesta predviđenog za tu namjenu. Ako se zna vlasnik prostora, ako se utvrdi ko je odgovoran za deponovanje, komunalni policajac treba da mu naloži da otpad ukloni i površinu vrati u prvobitno stanje o svom trošku“, objašnjavaju u odgovoru na pitanja NVO EkoKulMedija iz Komunalne inspekcije i dodaju da kada komunalni policajac izda prekršajni nalog, dužan je da o tome obavijesti komunalnog inspektora, koji je zadužen da proprati da li se nalog sprovodi. Ako se to ne desi – uslijediće prekršajni postupak i izvršenje, odnosno čišćenje uz angažovanje društava Čistoća ili Komunalno-stambenog o trošku odgovornog lica. Ali, ako se, kao što je to često slučaj, ne može utvrditi ko je deponovao otpad, krajnja mjera je da se, uz nalog, prostor očisti o trošku lokalne uprave.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

POsaljite ovu sliku u opstinu onima koji raspisuju tender za gradnju zicare – niste u stanju ukloniti smece a bacate pare na iracionalne projekte koji nikome ne trebaju. Kupite kante za smece i postavite na setalistu, kontejnere u gradu, sta je onim kucama kod Skvera koji stoje 20 godina nezavrsne rusevine u centru a ima ih mnogo ??? A pametnjakovici bacaju pare na proekat zicare koja nekada nece bitoi izgradjena i koja nikome ne treba.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga