Još se ne zna kad će đaci u školu
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta još nije donijelo odluku u vezi sa tim da li će školski raspust da bude produžen za sedam dana. Iz tog resora “Vijestima” su kazali da će po pitanju epidemiološke situacije i mjera, pratiti i poštovati odluke nadležnih, odnosno preporuke.

”U stalnom smo kontaktu sa Sindikatom prosvjete i u koordinaciji sa njima narednih dana ćemo odlučiti koji je najbolji način nastave, da li će to biti da prva nedelja bude onlajn nastava, počevši kao što je i bilo planirano po školskom kalendaru 24. 01. 2022. ili da drugo polugodište u školama i predškolskim ustanovama počne sedam dana kasnije, odnosno 31. 01. 2022. godine. Svima nam je cilj da našoj djeci sačuvamo zdravlje i da istovremeno dobiju što je moguće kvalitetnije obrazovanje u ovim uslovima. O svim odlukama koje donese MPNKS, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, odgovorili su iz resora Vesne Bratić.

 

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je juče da Institut za javno zdravlje (IJZ) preporučuje da školski raspust u Crnoj Gori bude produžen sedam dana, ali da će konačnu odluku o tome donijeti MPNKS.

 

“Preporuka IJZ-a je da raspust bude produžen sedam dana, tako da drugo polugodište umjesto 24. počne 31. januara”, rekla je Borovinić Bojović na konferenciji za novinare.

 

Ona je kazala da će časovi trajati pola sata, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Urađeno pet operacija, ali hitnih

Direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović juče je pokušala da demantuje informaciju da je operativni program na Hirurškoj klinici, uključujući i operacije pacijenata sa malignim bolestima, zaustavljen na sedam dana, osim za hitne slučajeve.

”Što se tiče natpisa, mogu da vam kažem da smo u toku noći imali pet operacija. Činjenica je da kada smo pozivali pacijente koji moraju da imaju negativan PCR test pred operaciju, i sada govorimo o pacijentima koji su za elektivni program, da dominiraju pacijenti koji kažu da su kovid pozitivni i da ne mogu da pristupe operacijama. To je jedina istina. U toku noći je samo bilo pet operacija”, saopštila je Radulovićeva.

Činjenica je da je u noći između utorka i srijede urađeno pet operacija, ali je Radulovićeva izostavila da saopšti da nijesu u pitanju planirani zahvati, već hitni.

Više čitalaca “Vijestima” je potvrdilo da su im operacije zakazane ove sedmice odgođene, ali ne zato što su kovid pozitivni, već zbog odluke menadžmenta da obustavi operativni program na Hirurškoj klinici na sedam dana.

Tvrde da su mjere pred Novu godinu dale rezultate

Borovinić Bojović je ocijenila da su mjere, usvojene 29. decembra, dale rezultate, te da brojke nisu zabrinjavajuće i da zdravstveni sistem može da odgovori na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Ona je rekla da je u narednih sedam dana granice moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne kovid potvrde.

“To je da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina i da od dobijanja posljednje doze nije prošlo duže od šest mjeseci”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je granicu moguće preći i uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, ili uz dokaz da je osoba preboljela kovid-19, ukoliko je prošlo ne manje od deset dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa.

Borovinić Bojović je rekla da se omogućava rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu kovid potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od deset metara kvadratnih, a uz isti uslov dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima.

Ostale mjere, kako je kazala, ostaju na snazi.

Radulovićeva je kazala da se u bolnicama u Crnoj Gori nalazi 280 pacijenata zaraženih koronavirusom, i da u posljednjih nekoliko dana bilježe porast hospitalizacija.

Ona je navela da se u KC nalazi 90 oboljelih od kovida-19, u Opštoj bolnici (OB) Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 16, beranskoj bolnici 27, a u nikšićkoj 32.

Radulovićeva je rekla da su u OB Kotor hospitalizovane 33 osobe zaražene koronavirusom, barskoj bolnici 26, a u Specijalnoj bolnici Brezovik 20.

“KC je, u saradnji sa IJZ, uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano omikron sojem, a 33 odsto deltom”, kazala je Radulovićeva.

Najviše mladih među inficiranima

Direktor IJZ-a Igor Galić rekao je da je među građanima koji su u januaru inficirani koronavirusom najviše mladih.

“Čak 60 odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od 19 do 50 godina. Na taj način dovode u rizik i starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima”, naveo je Galić.

On je pozvao sve građane koji se još nijesu imunizovali protiv kovid-19 infekcije da to učine.

“Svi zvanični podaci IJZ-a upućuju da bi to trebalo da urade. Od 11. jula prošle do početka ove godine, oko 70 odsto zaraženih su bili nevakcinisani građani”, kazao je Galić.

On je naveo da vakcina protiv koronavirusa ne štiti od infekcije, već u najvećem procentu sprečava razvoj težeg oblika bolesti.

To, kako je dodao Galić, potvrđuju i podaci iz KC, gdje od ukupnog broja hospitalizovanih osoba 80 odsto čine nevakcinisani pacijentiKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga