Kako kora od banane može da bude korisna u ishrani?Foto: Pixabay

Nedavna studija pokazala je da ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu da se koriste za pravljenje peciva koja imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji, od proizvoda na bazi pšenice, piše Science alert.

Ne samo da je savršeno bezbjedno, već su naučnici takođe pokazali da je zaista dobro za vas.

Kada su njihovi eksperimentalni proizvodi bili testirani na ukus, potrošači su izjavili da su zadovoljni ukusom.

Studija je pokazala da možete dobiti priličnu količinu vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane je rezultiralo da kolačići napravljeni u studiji budu pomalo smeđi i tvrdi, vjerovatno od svih dodatnih vlakana. Ali kada su napravljeni sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, tekstura kolačića je bila mnogo bolja.

Kao bonus, može da stoji na polici tri mjeseca, na sobnoj temperaturi.

Dok se studija bavila samo posljedicama dodavanja kore od banane u pečene kolačiće, rezultati ukazuju da bi upotreba brašna od kore banane u hljebu, kolačima i tjestenini takođe mogla da bude vrijedna razmatranja.

Prošle godine, na primjer, studija o kolaču od kore od banane otkrila je da žuta kora voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu, kao i hranljive sastojke.

U međuvremenu, studija iz 2016. pokazala je da zamjena do 10 odsto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može da obogati pečeni hljeb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može da pomogne u smanjenju bacanja hrane. Oko 40 odsto težine banane je u njenoj kori, a uglavnom se ova kora, prepuna hranljivih sastojaka, jednostavno baci.

Naravno, kore od banane su prilično beskorisne u ishrani kada su u sirovom stanju. Ali ako su pravilno pripremljene, mogu zaista da poboljšaju ukus hrane. One mogu čak i da produže rok trajanja nekih proizvoda jer kore imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto važi i za druge kore voća, kao što je kora manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njihov ukus.

Dakle, sljedeći put kada oljuštite bananu, razmislite o tome da zadržite koru. Vaš stomak bi vam na tome mogao da bude zahvalan.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga