Kako se zaštititi od velikih vrućinaFoto: Ilustracija

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i pratiti upozorenja na toplotne talase.

Vrućine mogu da podstaknu iscrpljenost i toplotni udar i mogu da pogoršaju postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Ljudima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tečnosti, jer se znojenjem gubi više, čime dolazi do dehidratacije. Preporuka je piti negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati direktan boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici sa hroničnim bolestima, dok bi osobe koje rade na otvorenom trebalo češće da se odmaraju, sklanjaju u hladovinu i unose tečnost svakih 30 minuta.

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Ljudi bi trebalo da nose laganu svjetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštite glavu od sunca, a prostor u kojem žive bi trebalo da rashlade koristeći hladniji noćni vazduh.

Danju treba zatvoriti prozore, spustiti roletne i isključiti što je više moguće električnih uređaja u kući.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga