Kampanja za vakcinaciju djece uticala na povećanje broja imunizovanihFoto: Pixabay

„Nadam se da će se kampanja nastaviti ovim tempom kako bi broj vakcinisane djece još rastao, jer je imunizacija najveće dostignuće u medicini“, rekao je Vukčević agenciji Mediabiro.

On je poručio da je jedino rješenje za pandemiju pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera i vakcinisanje.

„Sada imamo nove sojeve virusa koji se brže šire i koji više pogađaju mlađu populaciju i zbog toga je jednako potrebno imunizacija odraslih i djece“, rekao je.

Prema njegovim riječima, savjeti koje roditelji traže od pedijatara su koju vakcinu njihovo dijete treba da primi i da li su one bezbjedne.

Medicinska sestra na vakcinalnom punktu u Univerzitetskoj dvorani u Podgorici, Maja Gardašević, kaže za agenciju Mediabiro da su zadovoljni dnevnim odzivom djece koja dođu da prime vakcinu protiv koronavirusa.

„Djeca dolaze u pratnji roditelja ili staratelja, a potrebna je pisana saglasnost oba roditelje kako bi njihovo dijete bilo vakcinisano“,
napomenula je Gardašević.

Prema njenim riječima, djece prije vakcinisanja obično razgovaraju sa pedijatrima koji im daju smjernice koju vakcinu primiti i kako se ponašati nakon toga.

„Djeca koja dođu na revakcinu, kada su u pitanju simptomi, kažu da su bili blagi ili da su potpuno izostali“, navela je Gardašević.

Kada je izbor vakcine u pitanju, ona navodi da se djece najčešće odlučuju za Fajzer.

„Mi uvijek napominjemo da je dostupna i Sinofarm vakcina, ali se djeca najčešće odlučuju za Fajzerovu vakcina koja je dostupna na svakom punktu u Glavnom gradu“, rekla je Gardašević.

Prema njenim riječima, na punktu u Univerziteskoj dvorani zadovoljni su odzivom građana, kako za prvu i drugu dozu, tako i za treću buster dozu.

Gardašević je rekla da je prvom dozom vakcine protiv koronavirusa do sada vakcinisano nešto više od 57 odsto punoljetnog stanovništva, drugom dozom oko 54 odsto.

„Treću dozu vakcine je primilo oko 22 hiljade građana“, kazala je Gardašević.

Ona je apelovala na sve građane, koji se do sada nijesu vakcinisali, da to urade što prije, jer je, kako je poručila, svaka vakcina jednako bezbjedna i štiti protiv koronavirusa.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services