• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Ko je Drago Spičanović? Saradnik Kentere i Lazovića, blizak DPS-u, označen kao važna karika u švercu cigareta

BIVŠI FUNKCIONER ANB-A DOSPIO U ŽIŽU JAVNOSTI

Ko je Drago Spičanović? Saradnik Kentere i Lazovića, blizak DPS-u, označen kao važna karika u švercu cigareta

Rukovodilac Kontraobavještajne službe u Agenciji sa nacionalnu bezbjednost Drago Spičanović nedavno je smijenjen, a sada su počeli da izlaze u etar kontroverzni detalji koji su pratili njegov rad.
Rukovodilac Kontraobavještajne službe u Agenciji sa nacionalnu bezbjednost Drago Spičanović nedavno je smijenjen, a sada su počeli da izlaze u etar kontroverzni detalji koji su pratili njegov rad.


Konjević i Spičanović

Spičanović je školski drug doskorašnjeg v.d. direkotra ANB-a Sava Kentere, koji ga je i uvrstio u nabliže saradnike u njegovom menažmentu.

Ipak, posljednja smjena samo je jedan od medijskih natpisa za Spičanovića. Kao prvo, domaći mediji su ga označavali kao jednog od organizatora šverca cigareta iz Luke Bar, zbog čega je bio i saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Osam barskih carinika je prije nekoliko godina osumnjičeno da su izvršili koruptivna djela sa ciljem sticanja koristi na način što su propustili da vrše službene radnje u vezi sa švercom cigareta koje su zaplijenjene u kamionu na putu Bar-Podgorica.

Jedan od osumnjičenih carinika direktno je optužio Draga Spičanovića da je organizator pomenutog šverca.

“Tačno je da je jedan osumnjičenih pomenuo Spičanovića, koji je saslušan u specijalnom tužilaštvu, u svojstvu građanina, na te okolnosti. Dao je izjavu, istraga se nastavlja, reč je o veoma ozbiljnom predmetu i ozbiljnim optužbama, koje su predmet provere. Više detalja ne možemo saopštiti jer istraga i dalje traje”, rečeno je tada u Specijalnom tužilaštvu.

I doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević označio je Spičanovića kao jednu od važnih karika u švercu cigareta.

„Moja je sumnja da je u sve umiješan dio ANB-a – Drago Spičanović, Savo Kentera. Drago Spičanović je čovjek za kojeg postoje operativni podacima godinama unazad da je povezan sa švercom cigareta. On je povezan sa Đokom Pavićevićem, jednim od glavnih organizatora šverca u Luci Bar. Podaci operativni postoje, a nešto valjda znaju i međunarodne službe s kojima smo komunicirali. Blisku vezu imaju Savo Kentera, Drago Spičanović, Raško Konjević sa Đokom Pavićevićem. Ne govorim da Konjević ima vezu sa Pavićevićem. Drago Spičanović je u vrlo bliskim odnosima, vjerovatno i kumovskim, a do skoro je bio i član njegovog kluba, ne znam je li se šta promijenilo“, saopštio je javno Milošević.

BLIZAK DPS-U

Takođe, Spičanović je prepoznat kao kadar blilazk DPS-u, a nije krio da ima prijateljske odnose sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i bivšim premijerom Duškom Markovićem.

Prema nezvaničnim informacijama Spičanović je uvijek igrao na više strana, ali i suprotstavljnenih interesnih grupa. Tako je dobar prijatelj sa Zoranom Lazovićem, ali je i održavao i bliske odnose sa Veselinom Veljovićem.

Ovo najbolje potvrđuje činjenica da je zajedno sa Lazovićem, krajem maja 2019. godine, a za vrijeme mandata Duška Markovića, imenovan kao jedan od pomoćnika direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Tada je imenovan na mjesto rukovodioca organizacionih jedinica za ljudske resurse, finansije i tehničku podršku.

Tada se u javnosti pojavila i spekulacija da je upravo Spičanović krtica koja je odavala informacije jednom crnogorskom biznismenu u vezi Ranka Ubovića, Zorana Lazovića i Milivoja Katnića, a koje su kasnije plasirane u medijima.

Na sličnu stvar je prije nekoliko dana upozorio i premijer Dritan Abazović, otkrivajući da lično Kenteru upozoravao na Spičanovića.

„To je jedina osoba na koju sam upozorio bivšeg direktora Sava Kenteru. Ja sam samo na jednu osobu upozorio i ispostavilo se da je ono što sam rekao maksimalno tačno. Gospodin Spičanović je prije nekoliko dana sjedio sa nekim bezbjednosno interesantnim licima u jednom podgoričkom lokalu, i nekoliko dana poslije toga sjedio sa Zoranom Lazovićem i Rankom Ubovićem u jednom drugom podgoričkom lokalu“, istakao je Abazović.

Isto tako, Drago Spičanović je jedno vrijeme proveo kao šef unutrašnje kontrole u MUP-u i na to mjesto je bio imenovan nezakonito. Simptomatično je da se baš u to vrijeme pojavila afera tadašnjeg ministra Raška Konjevića  sa navodnom prostitutkom. Konjević se branio da je afera napravljena da bi se on diskreditovao, te istakao da je lažiran sadržaj službene zabilješke.

Iako je nedavno smijenjen, Spičanović, prema nezvaničnim saznanjima tvrdi da se zbog iznošenja informacija od nove vladajuće većine osjeća ugroženo i nesigurno.

NADLEŽNI PROVJERAVAJU SPIČANOVIĆA

Jedan visoki državni funkcioner pokrenuo je postupak protiv bivšeg pomoćnika direktora Agencije za nacionalnu bezjednost Draga Spičanovića pred Agencijom za sprječavanje korupcije (ASK) zbog nesrazmjernog imovinskog stanja i njegovih primanja, potvrđeno je Borbi.

U dopisu ASK-u, u koji je Borba imala uvid, navodi se da ta Agencija treba da utvrdi da li je Spičanović prekršio odredbe zakona koja se odnose na sprečavanje sukoba interesa.

„Životni stil i imovina imenovanog i njegove porodice ne odgovaraju zaradi državnog službenika ili funkcionera, te molim da se utvrde relevantne činjenice. U posjedu njegove porodice je vila u Baru, koja je data na prodaju. Takođe, on je suvlasnik jednog restorana u Baru“, stoji u prijavi.

Spičanović, za koga se vezuju i određene ljubavne afere, podsjećamo, došao je u Ministarstvo unutrašnjih poslova 2013. godine na poziciju šefa unutrašnje kontrole policije. Prethodno je radio u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Zvanje šefa šefa unutrašnje kontrole podrazumijeva 10 godina radnog iskustva u policijskom zvanju, dok Spičanović nije imao niti jedan jedini dan uzevši u obzir da zvanja u Agenciji nisu policijska i MUP ih ne priznaje.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga