Kolo kao čista emocija: Krsto je čuvar i ambasador naše tradicionalne umjetnosti
Ljubav prema folkloru razvio je u svom rodnom gradu. Svoje početke pamti kad je sa sedam godina pristupio u kulturno-umjetničkom centru „As“. Iako se već u počecima istakao kao talentovan igrač i u klasičnim i latino plesovima, ljubav prema folkloru se izdvojila.

Krsto se prisjeća:

„Folklor je u meni probudio posebnu emociju, osjetio sam ga kao kulturnu i duhovnu vrijednost našeg naroda“, rekao je Krsto za portal Jadran Novi.

krsto 2
Po svršetku gimnazije, Krsto je upisao Pravni fakultet u Beogradu. Studentski život ga nije omeo da nastavi da se bavi sa onim što najviše voli. Tako da već 2010. pristupa Akademskom kulturnom društvu narodnih igara i pjesama „Branko Krsmanović“ gdje je 2012. godine imao priliku da igra posljednji put u Herceg Novom pred domaćom publikom u Dvorani Park.

Krsto se odlučuje za profesionalni folklor 2016. kada pristupa audiciji za ansambl „Kolo“ koje je njegovanjem narodne igre potvrdilo da je čuvar i ambasador srpske tradicionalne umjetnosti već 60 godina. On ističe da je ponosan na ovacije koje je doživio taj ansambal u njegovom gradu i da je nastup u Dvorani Park za njega nezamjenljivo iskustvo.

Sa obzirom da Herceg Novi ima čak tri kulturno-umjetničko-folkorna društva ističe da je važno podržavati njihov rad jer nove generacije treba da nastave njegovanu tradiciju. Za bavljenje folklorom ipak, potrebno je mnogo odricanja i truda, što kako ističe za njega nije predstavljalo problem.

„Kolo je čista emocija, tradicionalna igra i pjesma kao najveće bogatstvo, običaji srpskog življa ma gdje god živjeli ostaće sa nama kao pokreti kojim ćemo se uvijek povezati“, zaključio je on.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga