Uz podršku građana podignut bazen koji će usloviti uspon vaterpola u tom gradu

Kotor: 38 godina od otvaranja zimskog bazena „Nikša Bućin“

Prije tridesetosam godina, 6. novembra 1984. godine, u Kotoru je na spektakularan način otvoren zimski bazen „Nikša Bućin“, podignut uz podršku građana kotorske opštine.
Prije tridesetosam godina, 6. novembra 1984. godine, u Kotoru je na spektakularan način otvoren zimski bazen „Nikša Bućin“, podignut uz podršku građana kotorske opštine.Taj objekat, pokazalo se, bio je preduslov velikog uspona vaterpola u ovom gradu, koji je krunisan titulom prvaka Evrope 2009. godine.
Do ove, tada skupe investicije, od oko tri miliona dolara, svega pet godina nakon razornog zemljotresa, došlo se upornošću lokalnih snaga i vidovitih ljudi, koji su bili na odgovornim dužnostima-predsjednik opštine Vuko Radulović, čelnik opštinske Vlade Ivica Županović, glavni operativac u tadašnjem SIZ-u društvenih djelatnosti Dragan Đurčić i posebno Miloš Vuković, direktor HTP „Fjord“, koji je doprinio da bazen dobije status privredne investicije.
Spektakl na otvaranju je bio potpun, skoro tri hiljade gledalaca na tribinama i oko bazena.
Čast da otvori bazen imao je tada aktivni igrač „Primorca“ i nosilac medalja sa najvećih takmičenja državne reprezentacije Zoran Gopčević.
Nakon protokola, uslijedio je prvenstveni susret Prve savezne lige „Primorac“-„Jadran“ Herceg Novi, koji je kotorski sastav dobio ubjedljvo 13-3, iako je prvi gol u novom bazenu postigao Jadranov as Stanko Zloković.
Već u sezoni 1985/86 „Primorac“ je osvojio duplu krunu, postao je prvak i pobjednik kupa SFR Jugoslavije.
Zimski bazen u Kotoru, čiji je prvi direktor bio Dragan Bačanović, postao je centar zbivanja i domaćin jakih turnira, klupskih i reprezentativnih i pravi bastion vaterpola, gdje su su ponikli vrsni vaterpolisti, ali i treneri, sudije, funkcioneri.
Podsećanja radi, bazen u Kotoru je bio zatvoren u martu 2017. godine, zbog rekonstrukcije, a u novembru 2021. godine je konačno otvoren i pušten u rad.
Vaterpolisti “Primorca” su 18. novembra 2021. godine odradili prvi trening u svom bazenu.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga