Skip to main content


Kotor u duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti – Lode i Sveti Sava
Nakon što je Gradska muzika Kotor izvela  Himnu Svetom Savi, okupljenim građanima i građankama obratio se arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, paroh kotorski protojerej Nemanja Krivokapić.

“Ima li ljepšega primjera života u slozi od današnjega praznika, danas kada pravoslavni vjernici po svom kalendaru proslavljaju svetitelja Savu, a naši sugrađani rimokatolici na isti dan proslavljaju Svetoga Tripuna. Sve objedinjuje naša kotorska Gradska muzika, koja je uvijek bila divni vijenac koji povezuje ta dva praznika, pozdravljajući narod ispred crkve Svetog Nikole, a zatim ispred katedrale Svetog Tripuna. I to je primjer koji pokazujemo svima, kojim se ponosi naš grad, zajedničko proslavljanje i zajedničko slavljenje. I kad bi gospod Bog dao da ostanemo na tom putu i da proslavljamo uvijek ovako lijepo, zajedno naše svetitelje koji nam pokazuju put koji vodi u život. Da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi”, poručio je Krivokapić.

U programu proslave učestvovao je dječiji hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Kotora.

Sa trga ispred crkve Svetog Nikole građani, članovi odreda Bokeljske mornarice i predstavnici političkog života Kotora, uz zvuke Gradske muzike, uputili su se na trg ispred katedrale Svetog Tripuna gdje je tačno u podne sa lođe mali admiral Tomislav Radović, iz Kotora, izgovorio Lode, pohvale u čast sveca zaštinika grada Kotora, nakon čega je podignuta zastava Svetog Tripuna, što i simbolično označava početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci