Kvalitetno obrazovanje i obuka pomoraca zajednički zadatak čitavog sistemaVlada CG

Podsjetićamo da je krajem novembra 2021. godine upravo u Kotoru, održana Prva međunarodna pomorska konferencija na kojoj je organizovan okrugli sto sa temom obrazovanje i obuka pomoraca u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor, Univerzitet crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija.

Ova tema je, opravdano, izazvala veliku pažnju i interesovanje, pa je tom prilikom dogovoren nastavak rada okruglog stola na kome će se na inicijativu Ministarstva kapitalnih investicija započeti sa izradom novog Pravilnika. Upravo zbog značaja, ali i velikog interesovanja Radna grupa za izradu ovog akta sačinjena je od eminentnih profesionalaca iz oblasti pomorstva, pa pored predstavnika Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu i lučkih kapetanija, učešće u radu uzeće i predstavnici obrazovnih ustanova iz domena pomorstva ali i predstavnici ostalih relevantnih institucija i organizacija: pomorski fakulteti iz Kotora i Bara, Srednje pomorske škole, trening centara, Udruženje pomorskih kapetana, Unija pomoraca, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.
Sagovornici su u dinamičnoj raspravi skrenuli pažnju na brojne izazove sa kojima se pomorci susreću kako tokom sticanja znanja i školovanja, tako i kasnije tokom radnog angažovanja. Konstatovano je da se određena pitanja ponavljaju iz godine u godinu, što ukazuje na neophodnost uređivanja ove oblasti na sistematičan način uz učešće svih zainteresovanih strana.

Dok je prvi dio radnog dana u okviru ovog okruglog stola bio posvećen pomenutom pravilniku i obukama pomoraca, drugi dio je bio posvećen obrazovanju pomoraca generalno i problemima koji su aktuelni, ali i modelima koji bi unaprijedili obrazovni sistem  u ovoj oblasti.

Zajednički zaključak je da predstoji ozbiljan posao u sistematizovanju i poboljšanju ove oblasti, ali  se, uz zalaganje i partnerski odnos svih strana, mogu očekivati pozitivni pomaci.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga