• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Laboratorija za arheologiju pomorstva- prva naučna jedinica posvećena podvodnoj baštini u Crnoj Gori

Laboratorija za arheologiju pomorstva-

Laboratorija za arheologiju pomorstva- prva naučna jedinica posvećena podvodnoj baštini u Crnoj Gori

Prepoznavajući priliku za razvoj nove naučne discipline na Univerzitetu Crne Gore, Pomorski fakultet u Kotoru je osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kako bi ojačao i poboljšao resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.
Prepoznavajući priliku za razvoj nove naučne discipline na Univerzitetu Crne Gore, Pomorski fakultet u Kotoru je osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kako bi ojačao i poboljšao resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.Inicijator projekta je podvodni arholog Darko Kovačević, a iza njegove realizacije stoji tim Fakulteta za pomorstvo na čelu sa prof.dr. Danilom Nikolićem, koji je prepoznao Kovačevićevu ideju i odlučio formalno da osnuje Laboratoriju za arheologiju pomorstva u okviru fakultetskog Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo. Ideju je podržao i dekan, dr Špiro Ivošević, a dobila je i podršku rektorata i Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, sa zahvalnošću ističe Kovačević. On je posebno zahvalan ekipi Centra koja je doprinijeli implementaciji projekta Wrecks for All kao uvodnog koraka koji je dokazao opravdanost uspostavljanja Laboratorije.

Misija Laboratorije za arheologiju pomorstva je da osvijetli i učini podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu širokom auditorijumu putem modernih tehnologija, ali i da podigne svijest o potencijalima kulturne baštine u kontekstu budućeg razvoja na korist kompletne zajednice.

“Širenje auditorijuma, dostupnost znajna I same nauke je ono što je cilj I što vodi do uspjeha. Takvim vizionarskim pristupom prof.dr. Danila Nikolića došli smo u situaciju da na Univerzitetu Crne Gore imamo implementaciju jednog potpuno modernog i novog koncepta, i edukatvnog i naučnog,” objašnjava Kovačević.

Laboratorija će omogućiti i bolje pozicioniranje Crne Gore na internacionalnoj naučnoj mapi pomorske i podvodne arheologije, a djelovaće u skladu sa odredbama UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, koju je Crna Gora ratifikovala još 2007.godine.

“Koristimo modernu tehnologiju i digitalnu tehnologiju kako bismo modli da prikažemo potonule brodove I cijelu istoriju pod morem najobičnijem čovjeku, djeci, srednjoškolcima i ostalima. Cilj je i da izgradimo svijest o neophodnosti zaštite samih lokaliteta,” istakao je Kovačević za naš radio.

Među brojnim ciljevima novoosnovane naučne jedinice UCG su cjelokupno mapiranje morskog dna crnogorskih teritorijalnih voda i identifikacija podvodne kulturne baštine, njeno digitalno dokumentovanje i prezentacija u virtuelnoj realnosti, klasifikacija i valorizacija podvodnih nalazišta, multidisciplinarnost istraživanja i intenzivna međuinstitucionalna i međunarodna saradnja. Pored konkretnih naučnih i obrazovnih ciljeva, nova jedinica Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo kotorskog fakulteta treba da pruži podršku i u razvoju turističkih sektora i proizvoda baziranih na podvodnoj kulturnoj baštini i internacionalnoj promociji pomorskog identiteta Crne Gore.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga