Lani bilo 138 sumnji u kvalitet lijekaFoto: pixabay

U izvještaju se, između ostalog, navodi da su najveći broj prijava dostavili onkolozi, dok je, kad su upitanju zdravstvene ustanove, najveći broj prijava stigao iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

I u ovom izvještajnom periodu nastavljena je ranija tradicija da još uvijek mali broj farmaceutskih kompanija aktivno učestvuje u praćenju bezbjednosti ljekova za koje su odgovorni na tržištu Crne Gore. Očekivano, najveći broj prijava stigao je iz Podgorice.

“U toku 2020. godine CInMED je primio ukupno 131 prijavu spontanim prijavljivanjem od strane zdravstvenih radnika i pacijenata, direktno ili indirektno preko nosioca dozvole. Dostavljene su i četiri prijave neželjenih dejstava iz postmarketinšldh neintervencijskih ispitivanjai ostalih ispitivanja koja podrazumijevaju organizovano prikupljanje podataka, kao i tri prijave iz literature”, piše u izvještaju CInMED-a o neželjenim dejstvima ljekova za 2020. godinu.

Iako su najveći broj prijava dostavili zdravstveni radnici-njih 72, u izvještaju se konstatuje da je učešće zdravstvenih radnika u prijavljivanju neželjenih dejstava prošle godine bilo manje u odnosa na 2019. Kao razlog se navodi preopterećenost zdravstvenih radnika u uslovima pandemije COVID-19.

“Sa druge strane, primijećen je porast broja prijava dostavljenih od strane nosilaca dozvole za lijek- 62, što govori o unapređenju sistema. U toku 2020.godine CInMED je primio četiri prijave direktno od pacijenata, koje su bile adekvatno popunjene i sadržale su dovoljno podataka potrebnih za stručnu procjenu prijave”, navodi se u dokumentu.

Najveći broj prijava u 2020. godini su dostavili onkolozi, kao zdravstveni radnici koji primjenjuju ljekove čiji je bezbjednosni profil takav da njihovu primjenu često prate brojna neželjena dejstva.

“Osim onkologa, značajan broj prijava su dostavili pedijatri, zdravstveni radnici koji od osnivanja CInMED predstavljaju značajnu kategoriju zdravstvenih radnika, prijavitelja neželjenih dejstava ljekova, posebno neželjenih događaja nakon imunizacije, odnosno primjene vakcina. Ljekari iz domova zdravlja predstavljaju značajnu grupu prijavitelja neželjenih dejstava ljekova (izabrani doktori za odrasle, djecu) koji prijavljuju neželjena dejstva uglavnom putem Integralnog informacionog sistema zdravstva (IISZ)”, piše u dokumentu.

I u ovom izvještaju konstatuje se odsustvo prijava neželjenih dejstava ljekova od medicinskih sestara/tehničara, kao vrlo značajnih zdravstvenih radnika koji učestvuju u pripremi, odnosno primjeni određenih ljekova.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services