Zimski napitak

Ljekovita svojstva kuvanog vina

Kuvano vino tradicionalno se pije u jesen i zimu, najviše za vrijeme praznika.To je ukusni napitak čija tradicija pripreme dolazi iz Sjeverne Evrope, Ono svojom toplinom okrepljuje, a mirisom tjera na sanjarenje.
Kuvano vino tradicionalno se pije u jesen i zimu, najviše za vrijeme praznika.To je ukusni napitak čija tradicija pripreme dolazi iz Sjeverne Evrope, Ono svojom toplinom okrepljuje, a mirisom tjera na sanjarenje.


Foto: Pixabay

Kuvano vino veoma dobro djeluje na zdravlje. Naučno je dokazano da štiti srce i krvne sudove. Takođe pomaže u sprečavanju upala u organizmu i djeluje ako imate visok krvni pritisak.

Ukoliko pripremite kuvano vino po pravilnom receptu možete ga koristiti za ublažavanje simptoma prehlade. Jedan od prednosti kuvanog vina koja se rijetko pominje jeste da može pomoći ako imate usporen metabolizam.

Ljekovit sastav kuvanog vina

Vino se sastoji od preko čak 600 različitih hemijskih jedinjenja. Ono se dobija fermentacijom soka, uglavnom od grožđa. O ovom opojnom napitku postoji i čitava nauka koja se naziva enologija.

Kuvano vino kao lijek je na dobrom glasu najviše zbog polifenola. To su hemijska jedinjenja izuzetnog antioksidativnog dejstva koji su višestruko korisna za naš organizam.

Oni povoljno utiču na kardiovaskularni sistem i jačaju srce i krvne sudove. Takođe, oni potpomažu cirkulaciju krvi kroz mozak i poboljšavaju pamćenje.

Polifenoli takođe regulišu nivo glukoze u krvi, pa se konzumacija preporučuje i kod oboljelih od dijabetesa. Flavonoidi iz vina čuvaju srce i krvne sudove, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, ali i nivo lošeg holesterola u krvi.

Takođe, umanjuje se i rizik od pojave tromba u krvi. Ovaj čudotvorni sok od grožđa ima tu sposobnost da razređuje krv.

Resveratrol koji sadrži ima antikancerogeno dejstvo. On sprečava rast tumorskih ćelija i djeluje preventivno na nastanak malignih oboljenja. Posebno se preporučuje kada je u pitanju karcinom jajnika.

Istraživanja su pokazala da se šanse za oboljenje smanjuju čak i za 50 odsto. Takođe sadrži vitamine A, B i C i čak 13 minerala. A važno je napomenuti da vitamin B iz vina ne nestaje starenjem.

Da li se treba bojati kalorija iz vina?

Kada su u pitanju kalorije crno vino u 100 grama ima otprilike 66, a bijelo 82 kalorije. Taj broj često varira, sve zavisi od sorte grožđa, dodavanja šećera i mnogih drugih faktora.

Što se tiče procenata alkohola on isto nije ujednačen, kreće se od 90 do 150 grama po litru. Proporučljivo ga je piti umjereno, najbolje samo jednu čašu dnevno, tada će ono imati zaista pozitivne efekte na organizam.

Svako pretjerivanje negativno će uticati na zdravlje jetre. Pijte ga uz dobar obrok. Crvena vina se dobro slažu uz pečenja. Ovaj napitak će pomoći razgradnji hrane i boljem varenju. Takođe, piceatanol iz vina redukuje masne naslage u tijelu, što je još jedan razlog da ga koristite. Negativna stvar kod kalorija iz vina je jedino ta što one nemaju nikakvu hranljivu vrijednost.

Blagotvorno dejstvo vina

Tanini koji se nalaze u košticama i sjemenkama grožđa su izuzetno ljekoviti. Ali oni su ujedno krivci za onaj suv i opor ukus u ustima nakon konzumiranja crvenog vina. Kako vino sazrijeva oni postaju blaži i vino gubi oporost.

Doprinosi boljem varenju

U umjerenim količinama doprinosi efiksnijem radu probavnog trakta utičući blagotvorno na želudačne sokove. Sve preko litre dnevno ne smatra se umjerenim i može izazvati stomačne probleme, dijareju pa i povraćanje.

Resvreratol kojim je naročito bogato kuvano vino jača srce i krvne sudove. Čaša – dvije ovog napitka nakon obroka smanjiće rizik od srčanog udara.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services