Medijima kroz dva javna konkursa 312 hiljada eura
Iz ministarstva su kazali da će, posredstvom tih konkursa, dodijeliti finansijsku podršku dnevnim, nedjeljnim, lokalnim štampanim medijima i internet publikacijama kao i lokalnim javnim emiterima, s ciljem oporavka od štetnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Na Javnom konkursu za dnevne, nedjeljne, lokalne štampane medije i internet publikacije opredijeljeno je 162 hiljada eura, dok će na konkursu namijenjenom lokalnim javnim emiterima biti dodijeljeno 150 hiljada eura.

“Medijsko tržište je, usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa i značajnim padom prihoda od marketinga, treću godinu zaredom pogođeno negativnim uticajima na održivost, što se odražava i na uslove za rad medijskih radnica i radnika”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da sve to predstavlja prijetnju očuvanju radnih mjesta u medijskoj industriji.

Kako su kazali, zarade novinara su nezadovoljavajuće, a mediji generalno nijesu u stanju da ulažu u produkciju.

“Pojavom pandemije, javni diskurs preplavljen je dezinformacijama i govorom mržnje, što se samo dodatno pojačalo nakon agresije Rusije nad Ukrajinom”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, zbog toga je za državu, pored obezbjeđivanja medijskog pluralizma, pravovremeno, objektivno i profesionalno informisanje javnosti važnije nego ikada.

Oni su naveli da je potrebno je podići svijest o razornim posljedicama širenja dezinformacija i govora mržnje kako bi javnost imala tačne, pravovremene i kvalitetne informacije o temama koje su važne za donošenje određenih odluka svakog pojedinca.

“Ministarstvo će, kroz dva konkursa, podržati proizvodnju medijskog sadržaja od javnog interesa, kako bi se skrenula pažnja na izazove koji se odnose na širenje dezinformacija i govora mržnje, a pritom osnažili mediji u njihovom prepoznavanju i suzbijanju”, rekli su iz Ministarstva.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga